Dzjochar Dudajev

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dzjochar Dudajev
Dzjochar Dudajevs namnteckning
Plakett över Dzjochar Dudajev på Barclay Hotel i Tartu

Dzjochar Dudajev, född 15 april 1944 i Yalkhoroy i Tjetjensk-ingusiska autonoma sovjetiska socialistrepubliken, död 21 april 1996, var en tjetjensk militär och politiker. Dudajev var general i Sovjetunionens flygvapen, innan han 1991 blev ledare för den tjetjenska självständighetsrörelsen.

Dzjochar Dudajev deporterades tillsammans med sina föräldrar och tiotusentals tjetjener till Kazakstan. Detta var en del av Sovjetregimens hämnd på tjetjenerna på grund av bristande lojalitet och att många tjetjener samarbetat med tyskarna under stora fosterländska kriget. Han var den trettonde äldsta barnet till veterinären Musa och Rabiat Dudajev. Han tillbringade sina 13 första år i intern exil i Kazakstan. År 1957 återvände familjen till Tjetjenien.

Dudajev gick in på den militära banan och utbildade sig på flygvapenhögskolan i Tambov, där han tog examen 1966. Han tjänstgjorde i det sovjetiska flygvapnet i Irkutsk och Ukraina. År 1968 blev han medlem i kommunistpartiet. År 1974 utexaminerades han från flygvapenakademin och förde sedan befäl över flygförband i Sibirien och i Afghansk-sovjetiska kriget.

Åren 1987–90 var Dudajev chef för bombflygplansbasen Raadi flygbas i Tartu i Estniska SSR. Efter hans död placerades en minnestavla över honom vid porten till hans arbetsplats, nuvarande Barclay hotell, i Tartu.

I april 1991 lämnade Dudajev Estland och återvände till Tjetjenien för att inleda sin politiska karriär. Redan i juni samma år proklamerade han Tjetjeniens oberoende och började sätta upp en armé. Detta negligerades av den sovjetiska ledningen, som hade mer akuta problem att ta hand om.

Dudajev valdes till president i ett ifrågasatt val och utropade ett självständigt Tjetjenien. Som en följd av detta utbröt det första Tjetjenienkriget i december 1994. Dudajev dödades i april 1996 i ett ryskt missilangrepp. Han efterträddes av vicepresidenten Zelimchan Jandarbijev.

Källor[redigera | redigera wikitext]