Edmund Gwenn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Edmund Gwenn
Edmund Gwenn 1953.jpg
FöddEdmund John Kellaway[1]
26 september 1877
Wandsworth, London, England
Död6 september 1959 (81 år)
Woodland Hills, L.A., CA, USA
BegravdChapel of the Pines Crematory
Utbildad vidKing's College London och St Olave's and St Saviour's Grammar School
Aktiva år1895-1959
Betydande roller
Scrubby Till främmande hamn
Jultomten i Det hände i New York
Dr. Harold Medford i Myrorna
Albert Wiles i Ugglor i mossen
IMDb SFDb

Edmund Gwenn, född 26 september 1877 i Wandsworth, London, död 6 september 1959 i Woodland Hills, Los Angeles, var en brittisk skådespelare. Gwenn är bland annat känd för sin roll som Kris Kringle i julfilmen Det hände i New York (1947), för vilken han erhöll en Oscar för bästa manliga biroll och motsvarande Golden Globe Award. Han mottog en andra Golden Globe och en Oscarsnominering för sin roll i komedifilmen Mister 880 (1950). Edmund Gwenn har medverkat i fyra filmer regisserade av Alfred Hitchcock.

Som scenskådespelare i West End och på Broadway medverkade Gwenn i en bred repertoar av moderna dramatiker, däribland George Bernard Shaw, John Galsworthy och J. B. Priestley. Efter andra världskriget bosatte han sig i USA och hade en framgångsrik karriär i Hollywood och på Broadway.

Gwenn var kusin med skådespelaren Cecil Kellaway.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under 1920-talet medverkade Edmund Gwenn i många teateruppsättningar i Londons West End. Han gjorde även några roller på Broadway i New York.[2]

Gwenn filmdebuterade 1916 och medverkade i omkring 80 långfilmer, däribland En man för Elizabeth (1940), Farväl miss Bishop (1941) och Himmelrikets nycklar (1944). George Cukors En förtjusande pojke (1935) var hans första Hollywoodfilm, i rollen som Katharine Hepburns far. Han hade också en liten roll i Hitchcock-filmen Utrikeskorrespondenten 1940 och mot slutet av sin karriär spelade han huvudrollen i Hitchcocks Ugglor i mossen (1955).

Han var en uppskattad karaktärsskådespelare i Hollywood under 1940-talet och tilldelades 1947 en Oscar i kategorin bästa manliga biroll för sin roll som jultomten i filmen Det hände i New York.

Edmund Gwenn dog i lunginflammation efter en stroke veckor innan han skulle fylla 82 år.

Gwenn har en stjärna på Hollywood Walk of Fame för sina bidrag till filmen.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Gwenn i En man för Elizabeth (1940).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]