Julfilm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En julfilm är en film med anknytning till julen eller dess budskap, de kan bestå av en rad olika genrer så som komedi, drama och musikal. Handlingen kan variera från Jesu födelse till julfirande i modern tid.

Julmotiv har länge varit en inspirationskälla för författare och filmskapare, och julfilmer har gjorts både i form av adaptioner av skönlitteratur och av nya berättelser. Filmerna har inte alltid en direkt koppling till julen men ofta upplyftande budskap om humanism, gemenskap och kärlek. Eller så kan de handla om alla de komplikationer, utmaningar och uppbyggda förväntningar som helgen också kan bära med sig.

Många julberättelser har gjorts i ett flertal versioner för både bio och TV, och en del sänds på TV som en tradition varje julhelg. Några klassiska exempel som återkommer är Nötknäpparen, Frank Capras Livet är underbart, C.S. Lewis Berättelsen om Narnia och Charles Dickens En julsaga. I den sistnämnda besöks den gamla girigbuken till affärsman, Ebenezer Scrooge, av tre andar som lär honom hur fel han lever sitt liv samt visar hur han istället kan leva och på så vis hedra julens budskap året om.

I Frank Capras Livet är underbart från 1946[1] är däremot hjälten, George Bailey, en affärsman som offrat sina egna drömmar om framgång för att hjälpa sitt samhälle och sina närmsta. På julafton, finner en skyddsängel honom i djup förtvivlan och räddar honom från att begå självmord, genom att med magi visa honom hur mycket han genom sitt agerande skänkt världen omkring sig och att han faktiskt har ett underbart liv.

Filmer i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kristofer Ahlström (11 december 2016). ”DN Kulturs julkalender, lucka 11: ”Livet är underbart””. Dagens nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/dn-kulturs-julkalender-lucka-11-livet-ar-underbart/. Läst 27 december 2016.