Edsel Roundup

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Edsel Roundup
1958 Edsel Roundup
1958 Edsel Roundup
Grundinformation
MärkeEdsel
Tillverkning1958
DesignerRoy A Brown Jr. (chefsdesigner)
Konstruktion
Karosseri2-d stationsvagn
PlattformRam med frontmotor, bakhjulsdrift
BesläktadeFord Ranch Wagon
LiknandeEdsel Bermuda, Edsel Villager
Drivlina
Motor5 911 cc V8 (361 kubiktum, motorkod ”W”)
Effekt223 kW vid 4 600 rpm (303 hk SAE)
Vridmoment542.4 Nm vid 2 900 rpm (400 ft-lb)
Växellåda3-växlad manuell
3-växlad manuell med överväxel
3-stegs automat
Bränslekap.75,7 l (20 US gallons)
Dimensioner
Hjulbas294.6 cm (116 in)
Längd521.7 cm (205.4 in)
Bredd195.8cm (77.1 in)
Höjd149.4 cm (58.8 in)
Vikt1 781 kg[1] 3 761 lb

Edsel Roundup var en amerikansk bilmodell och den billigaste av de tre olika utförandena av stationsvagnar som bilmärket Edsel inom Mercury-Edsel-Lincoln-divisionen producerade för Ford Motor Company i USA under modellåret 1958. Roundup baserades i likhet med sina systermodeller Edsel Villager och Edsel Bermuda på ett kortare chassi som även användes på Ford av modellerna Ranch Wagon, Country Sedan och Country Squire. Även karosstommen delades med tvådörrarsmodellen Ford Ranch Wagon.

Roundup var en tvådörrars kombi vars sidorutor i lastutrymmet kunde öppnas genom att skjutas i sidled och hade för övrigt samma kromutsmyckning och lister som Edsel Ranger frånsett sina speciella bakljus formade som en bumerang[2]. Bilen hade en inpressning (”scallop”) på bakskärmarna som antingen lackerades i bilens kulör eller i en avvikande kulör tillsammans med taket[3].

Produktionen av Roundup upphörde under våren 1958.

Tekniska data[redigera | redigera wikitext]

Chassit var ett rambygge av traditionellt bakhjulsdrivet amerikanskt snitt. Hjulupphängningen bak var försedd med stel bakaxel och bladfjädring samt en individuell kulledsförsedd framvagn. Som drivkälla användes som standard en bensindriven V8-motor på 361 kubiktum som var försedd med en fyrports Holleyförgasare. Kraftöverföringen var en 3-växlad manuell växellåda som standard som dock antingen kunde extrautrustas med överväxel (”overdrive”) eller ersättas av samma trestegs automatiska växellåda som manövrerades med hjälp av tryckknappar placerade i rattcentrumet (”Teletouch”[4]) som satt som standard i de lyxigare modellerna av Edsel.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

All tillverkning av Roundup skedde antingen vid sammansättningsfabriken i San Jose, California[5] eller i Louisville, Kentucky[6].

Totalt uppskattas 963 bilar av modellen Roundup[7] ha tillverkats.

Cirka ett 50-tal Edsel 58:or såldes nya i Sverige, men sannolikt inte en enda stationsvagn. De enstaka fordon som idag rullar här är resultatet av import av begagnade bilar från mitten av 1970-talet och framåt.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • The Auto Editors of Consumer Guide (2006). Encyclopedia of American Cars: A Comprehensive History of the American Automakers From 1930 to Today 
  • Triplett, Ty (Technical Publication No. 10 by The International Edsel Club) (2010, 3:e omarbetade upplagan). The Edsel owner's handbook 

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den angivna vikten kommer från en källa som redogör för av den amerikanska bilförsäljarorganisationen NADA ursprungligen angivna termen Curb Weight vilket med undantag för 75 kg inräknad för föraren motsvarar den svenska termen tjänstevikt. För att få fram tjänstevikten har alltså dessa 75 kg lagts till, vilket förklarar eventuella avvikelser från andra källor.
  2. ^ De bumerangformade bakljusen på Edsel –58 stationsvagnar vår något problematiska på så sätt att på avstånd framstod en blinkning till höger som en pil pekande ned åt vänster och vice versa
  3. ^ Färgtillvalet ”Tri-tone”, vilket innebar att karossen, taket och pressningen på bakskärmarna var lackerade i tre sinsemellan olika kulörer, fanns inte att få på stationsvagnarna
  4. ^ Uppskattningsvis över 90 % av Roundup-bilarna var utrustade med ”Teletouch”
  5. ^ I San Jose producerades Edsel från juni 1957 till februari 1958 och dessa bilar var märkta med bokstaven "R" i chassinumret.
  6. ^ I Louisville pågick produktionen längst och bilar härifrån var märkta med bokstaven "U" i chassinumret
  7. ^ Modellen Roundup har karosskod ”59A” på chassiskylten

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]