Robert McNamara

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Robert McNamara


Tid i befattningen
21 januari 196129 februari 1968
President John F. Kennedy
Lyndon B. Johnson
Företrädare Thomas S. Gates
Efterträdare Clark M. Clifford

Född 9 juni 1916
San Francisco, Kalifornien
Död 6 juli 2009 (93 år)
Washington D.C.
Gravplats Arlingtonkyrkogården
Politiskt parti Demokraterna
Maka Margaret Craig (1940–1981)
Diana Masieri Byfield
(2004-2009)
Militärtjänst
Tjänstetid 1937–1946
Grad US Air Force O5 shoulderboard rotated.svg Överstelöjtnant
Enhet USA:s armé
Utmärkelser Legion of Merit[1]
Robert McNamara med president Kennedy 1962.

Robert Strange McNamara, född 9 juni 1916 i San Francisco, Kalifornien,[1] död 6 juli 2009[2] i Washington D.C., var en amerikansk affärsman och politiker. Han var USA:s försvarsminister från 1961 till 1968. Därefter blev han ledare för Världsbanken (1968–1981).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Robert McNamara avlade examen vid Berkeley 1937 i ekonomi och filosofi. Efter studierna arbetade han vid Price Waterhouse (Numera PwC) och började sedan som forskarassistent vid Harvard 1940. Där kom han i kontakt med US Army Air Corps (senare US Air Force) och beslutade sig för att gå in i flygvapnet. Där utvecklade han matematiska modeller för bombningar av japanska städer med fosforbomber som gick ut på att öka verkningskraften men hålla kvar kostnaderna på samma nivå. Han började 1946 att arbeta för Ford Motor Company som ansvarig för finansanalyser. McNamara avancerade snabbt till högre positioner. Han blev 1960 den första VD för Ford som inte var medlem av familjen Ford. McNamara tillskrivs stora delar av Fords tillväxt efter andra världskriget.

Fem veckor efter att McNamara tillträtt som VD bad president John F. Kennedy honom att lämna företaget för att bli finansminister, alternativt försvarsminister. McNamara ansåg sig inte vara kvalificerad till någon av posterna och tackade nej. Kennedy övertalade honom med att säga: "Bob, det finns inga skolor som lär ut hur man blir landets president heller".

År 1961 utnämndes McNamara till försvarsminister. Han kom att bli en av de drivande krafterna bakom stationeringen av amerikanska trupper i Vietnam och utökningen av de amerikanska bombningarna. År 1967 överraskade McNamara genom att föreslå att stoppa ytterligare truppförstärkningar, inställa bombningarna av Nordvietnam och att lämna markstriderna i Sydvietnam. McNamara förklarade sin tidigare taktik för kriget som misslyckad. Han lämnade diskrediterad och utan stöd sin post som försvarsminister den 29 februari 1968. McNamara blev istället chef för Världsbanken. I sin roll som världsbankschef var han drivande i bankens stora utlåningar till Tredje världen, bland annat för stora dammprojekt. Dock skapade lånen stora statsskulder som i sin tur låg bakom 1980-talets strukturprogram. Tanken bakom de stora lånen var att länderna skulle moderniseras och utvecklas från att vara dominerade av jordbruk till att bli industribaserade.

McNamara i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Thomas S. Gates
USA:s försvarsminister
1961–1968
Efterträdare:
Clark M. Clifford