Edward Scissorhands

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Edward Scissorhands
(Edward Scissorhands)
Genre Drama
Regissör Tim Burton
Producent Tim Burton
Denise Di Novi
Manus Tim Burton
Caroline Thompson
Skådespelare Johnny Depp
Winona Ryder
Dianne Wiest
Originalmusik Danny Elfman
Fotograf Stefan Czapsky
Klippning Colleen Halsey
Richard Halsey
Produktionsbolag 20th Century Fox
Distribution 20th Century Fox
Premiär
Speltid 105 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $20 000 000
IMDb SFDb

Edward Scissorhands (Finland: Saxhand Edward) är en amerikansk film från 1990 i regi av Tim Burton med Johnny Depp och Winona Ryder i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I ett stort grå/svart slott på ett högt berg bor en gammal uppfinnare som har lyckats bygga en man, Edward Scissorhands. Men han hinner aldrig ge Edward ett par riktiga händer förrän han dör av ålderdom. Istället får Edward behålla de saxar som ersatt händerna i väntan på ett par riktiga. Där lever Edward nu helt ensam i det gamla slottet. Men en dag beger sig Peg Boggs upp till slottet för att sälja kosmetika, och där får hon syn på Edward. Hon tar då hem honom till sitt hus i Pastellstaden. Där har han det bra, han klipper buskar, hår på människor och hundar och gör isskulpturer. Men en dag så har Pegs dotters pojkvän lurat med honom på ett rån hos sina föräldrar. När polisen dyker upp lyckas alla inblandade förutom Edward hinna undan. En kvinna i staden, Joyce, som ligger med de flesta, var från första början intresserad av Edward. Hon hjälper honom att starta en frisersalong, och när hon ska visa upp olika förkläden så försöker hon att ha sex med Edward, och när han inte svarar på hennes närmanden så lurar hon alla andra att han förgrep sig på henne.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Edward Scissorhands är regisserad av Tim Burton, som även skrivit filmens manus tillsammans med Caroline Thompson. Musiken i filmen är gjord av Danny Elfman. Kostymerna är gjorda av Colleen Atwood. Stan Winston och Ve Neill skötte sminket för vilket de nominerades till en Oscar för bästa smink. Johnny Depp nominerades till en Golden Globe för bästa huvudroll.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]