The Nightmare Before Christmas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För dikten, se A Visit from St. Nicholas.
The Nightmare Before Christmas
(The Nightmare Before Christmas)
GenreMusikal, fantasy
RegissörHenry Selick
ProducentTim Burton
ManusTim Burton
SkådespelareDanny Elfman
Chris Sarandon
Catherine O'Hara
William Hickey
Glenn Shadix
Ken Page
OriginalmusikDanny Elfman
ProduktionsbolagTouchstone Pictures
Premiär1993
Speltid76 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter75 082 668 dollar
IMDb SFDb

The Nightmare Before Christmas är en amerikansk stop motion-animerad film från 1993, producerad och skriven av Tim Burton, regisserad av Henry Selick och distribuerad av Disneys filmbolag Touchstone Pictures. Filmen, som hade biopremiär i USA den 13 oktober 1993[1], fick amerikanskt nysläpp i en 3D-version den 20 oktober 2007, denna gång av Walt Disney Pictures.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i en fantasivärld där varje högtid har en egen stad. I Halloween Town härskar Pumpakungen Jack Skellington (Elfman/Sarandon), ett skräckinjagande benrangel som i hemlighet tröttnar mer och mer på Halloween för varje år som går. Till sist vandrar han iväg och hamnar av en tillfällighet i Christmas Town. Han blir genast förtjust i stämningen och blir inspirerad av denna underliga stad.

När Jack återvänder hem gör han en hel del experiment för att ta reda på vad julen egentligen är. När han funnit svaret, bestämmer han att Halloween Towns invånare ska ta hand om den kommande julen. De ondskefulla barnen Lock (Reubens), Shock (O'Hara) och Barrel (Elfman) får den viktigaste uppgiften - att föra jultomten till Halloween Town på "ledighet" över julen medan Jack tar över hans uppgifter.

Samtidigt oroar sig trasdockan Sally (O'Hara) över Jacks påhitt, och försöker övertyga honom om att låta bli. Som väntat blir Jacks idé inte särskilt lyckad bland människorna när julklapparna delas ut eftersom julklapparna består av avhuggna dockhuvuden och fladdermöss, och man skjuter ner Jack. Han förstår då att det var dumt att försöka ta jultomtens plats.

Lock, Shock och Barrel har under tiden tagit jultomten till det spelberoende monstret Oogie Boogie, som genast förklarar att han älskar att höra tärningar slå, men att det är roligare att spela med liv. Då är frågan om Jack hinner tillbaka i tid för att rädda julen...

Röster (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Sånger[redigera | redigera wikitext]

Det finns en inspelning av albumet där kända artister har tolkat musiken, som heter "Nightmare Revisited".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Nightmare Before Christmas”. Disneyania. 20 oktober 1993. http://www.d-zine.se/filmer/nightmarebeforexmas.htm. Läst 20 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]