Fantasyfilm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Fantasyfilm är en filmgenre som behandlar fantastiska element som magi, mytologiska varelser, sagoväsen och främmande världar. Genren anses skild från science fiction-film och skräckfilm; dessa genrer överlappar dock varandra.

Genredefinition[redigera | redigera wikitext]

Fantasy som litterär genre är inte särskilt väldefinierad och detsamma gäller även för filmgenren. För att klassificera en film som en fantasyfilm krävs därför ofta att man undersöker handlingen, berättartekniken och hur historien är uppbyggd.

Exempel på svårklassificerade filmer är Stjärnornas krig-filmerna. Mycket i filmerna, exempelvis magi, skulle placera dem i fantasygenren men överlag är det mera science fiction. Detta i motsats till filmen Time Bandits från 1981 som har många science fiction-element i sig men som känns som en fantasyfilm. Kritiker har här lånat den litterära termen science fantasy för att beskriva denna hybridgenre.

Tecknade och animerade filmer som innehåller fantastiska element ses inte alltid som fantasyfilmer, framförallt inte då de är tänkta för barn. Exempelvis så är varken Bambi eller Toy Story fantasy, däremot kan Brisby och Nimhs hemlighet från 1982 anses vara fantasy då magi förekommer i filmen.

Andra barnfilmer som exempelvis Disneys Snövit är även de svåra att klassificera. Snövit innehåller en medeltida miljö, dvärgar, magi och andra saker typiska för fantasy. De flesta fantasyfans tycker dock ej att dessa filmer kan placeras i fantasygenren utan brukar placera dem i en separat sagogenre.

Fantasyfilmer[redigera | redigera wikitext]

Till de mest berömda fantasyfilmerna hör filmatiseringar av kända bokverk, så som J R R Tolkiens Sagan om Ringen och J K Rowlings Harry Potter. Andra exempel är Willow, Den mörka kristallen och Big fish. Bland smalare filmer inom genren märks Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet.