Eisenerz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vapen Karta
Saknas Map at eisenerz.png
Delstat: Steiermark
Distrikt: Leoben
Yta: 124,44 km²
Invånare: 4 329 (2015)
Läge: 47° 33' N, 14° 53' Ö
Website: www.eisenerz.at
Bergmannsplatsen
Gamla rådhuset
Kyrkan St Oswald

Eisenerz är en stad i den österrikiska delstaten Steiermark. Staden ligger i norra Steiermark ca 30 km norr om Leoben.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stadens historia är nära kopplad till gruvdriften på Erzberg. På 600-talet koloniserades dalgången och i början av 700-talet började man med att bryta järnmalm på Erzberg. I dalen uppfördes masugnar på 1000-talet efter att ha byggt en flera kilometer lång vattenledning. Mot slutet av 1200-talet omnämns orten i skrift.

Senast 1453 var Eisenerz köping och orten fick ett vapen. Vid samma tid uppfördes rådhuset och den sengotiska kyrkan. Orten var en blandning av fina bergmästargårdar, rykande masugnar, slagghögar, enkla bostäder för bergmän och andra. Orten som var beroende av gruvdrift och järnbruk blomstrade.

Kring 1580 var orten nästan helt protetantisk, den strängt katolska landsherren som var strängt katolska lanmdsfursten tog i med hårdhandskarna under motreformationen. Näringen blev lidande och det trettioåriga kriget lamslog järnhanteringen nästan helt och hållet. Under den här tiden gjorde gruvarbetarna flera uppror som brutalt slogs ned.

1625 slogs de olika järnnäringar samman till ett enda gruvbolag som leddes av en kammargreve tillsatt av landsfursten. 1881 övertogs gruvdriften och järnbruken av bolaget Alpine-Montan-AG. Gruvdriften moderniserades och en järnväg byggdes över passet vid Präbichl. Orten upplevde ett stort uppsving.

Under första och andra världskriget ökade malmbrytningen avsevärt eftersom järnmalm var av stor betydelse för vapenindustrin. Rovdriften ledde till att orten växte och bostadsområden byggdes på de kvarvarande gräsmarkerna i den trånga dalen. 1944 hade Eisenerz mer än 18 000 invånare (jämfört med dagens 5 500).

Efter en kort nedgång strax efter andra världskriget upplevde Eisenerz ett nytt uppsving på 50-talet och framåt. 1948 blev Eisenerz stad och den goda konjunkturen möjliggjorde att bygga ut stadens infrastruktur.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Kulturhistoriskt intressanta är:

  • stadens centrum med gamla hus från 1500-talet och senare
  • den sengotiska kyrkan ”St Oswald” från 1400-talet med kyrkborgen (försvarsanläggningar från 1530-talet)
  • kyrkan ”Maria Geburt” från 1400-talet, som senare byggdes om i barock stil
  • ”Kammerhof”, f d säte för kammargreven, idag stadsmuseum

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Stadens näringsliv domineras fortfarande av gruvdriften på Erzberg. De senaste årtionden har ansträngningar gjorts att befrämja turismen.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Eisenerz ligger vid riksvägen från Niklasdorf vid Leoben till Enns i delstaten Oberösterreich.

Järnvägen från Leoben över Präbichlpasset (Erzbergbahn) lades ned på 90-talet och är idag museijärnväg . Även järnvägen norrifrån från Hieflau har inte längre någon persontrafik utan trafikeras bara av godståg.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]