Deutschlandsberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vapen Karta
saknas Map at deutschlandsberg.png
Delstat: Steiermark
Distrikt: Deutschlandsberg (DL)
Yta: 24,44 km²
Invånare: 7 983 (2001)
Läge: 46° 48' 50" N, 15° 12' 54" O
Website: www.deutschlandsberg.at

Deutschlandsberg är en stad i den österrikiska delstaten Steiermark. Staden ligger cirka 37 km sydväst om Graz vid riksvägen B 76. Deutschlandsberg är distriktshuvudstad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Deutschlandsberg omnämns för första gången 1153 som Lonsperch. Då var det ett litet samhälle vid fästningen Landsberg, där riddarätten Lonsperch residerade. 1280 blev orten köping. På 1800-talet utvidgades köpingens namn med Deutsch~ till Deutschlandsberg för att undvika förväxlingar med en annan ort som idag ligger i Slovenien (dt. Windischlandsberg/slov. Podčetrtek). 1918 fick orten stadsrättigheter.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Fästningen Landsberg är stadens symbol. Den ägs av staden och inrymmer museet Archeo Norico. Flera utställningar anknyter till den noriska tiden: en utställning om forntiden, en show om kelterna, en samling av antika guld~, silver~ och bronssmycken m m.

Stadens kyrka byggdes mellan 1688 och 1701. Dagens stadshus omnämndes för första gången på 1300-talet. Den nuvarande barock-klassizistiska utformningen fick byggnaden på 1700-talet. Huset köptes 1920 av kommunen för att användas som stadshus.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Stadens viktigaste företag är elektronikföretaget Epcos med omkring 1 800 arbetstagare. Andra företag är Seidel Electronics, Kaiser Systeme och Aebi-Rasant som bygger jordbruksmaskiner.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Deutschlandsberg är känd för sitt musikaliska kulturliv. På våren uppträder internationellt kända pianister inom ramen för Deutschlandsberger Klavierfrühling som t.ex. Elisabeth Leonskaja, Oleg Maisenberg, Leonid Brumberg och Svjatoslav Richter . På sommaren genomförs den internationella sommarkursen för operasång "Vittorio Terranova" och den internationella sångtävlingen "Ferruccio Tagliavini". Inom ramen för den stora steiriska avantgarde-festivalen Steirischer Herbst anordnas varje år en ungdomsmusikfest på hösten. Därutöver berikar lokala musikföreningar musiklivet.