Electric Light Orchestra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Electric Light Orchestra
Elo 27041978 04 800.jpg
Electric Light Orchestra live i Oslo, 1978.
Bakgrund Storbritannien Birmingham, England
Genre(r) Rock, pop, progressiv musik
År som aktiva 1970 - 1986, 2000 - 2001, 2014 - present
Skivbolag Warner Bros., Harvest, United Artists, Jet, Columbia, Epic Records, Legacy, Sony BMG
Relaterade artister The Move, Wizzard
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Jeff Lynne
Richard Tandy
Marc Mann
Tidigare medlemmar
Roy Wood
Bev Bevan
Louis Clark
Kelly Groucutt
Mik Kaminski
Hugh McDowell
Melvyn Gale
Mike Edwards
Mike de Albuquerque
Wilfred Gibson
Colin Walker
Bill Hunt
Steve Woolam
Uppslagsordet ELO leder hit. Se även Elo-rating.

Electric Light Orchestra (ofta förkortat ELO, på de två första skivorna The Electric Light Orchestra), är en brittisk rockgrupp bildad år 1970.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bandet bildades av Roy Wood och Jeff Lynne (tidigare medlemmar i The Move) som delade idén om en musikgrupp som blandade rockmusik med klassisk musik och symfoni. På de två första albumen experimenterade gruppen friskt med dessa element och man fick en hitsingel i England med "10538 Overture". Men oenigheter uppstod mellan Wood och Lynne. Wood lämnade gruppen runt 1972 för att bilda Wizzard och Lynne tog över som frontfigur. Jeff Lynne har skrivit mestadelen av text och musik för ELO, förutom några alster som Roy Wood skrev innan han lämnade gruppen, samt en cover på Chuck Berrys hit "Roll over Beethoven" år 1973.

Gruppens fjärde studioalbum Eldorado blev ett kommersiellt genombrott i USA, även om det inte sålde så bra i hemlandet, och det var det första där hela albumet kretsade kring ett tema. Från det femte albumet Face the Music släpptes singlarna "Evil Woman" och "Strange Magic" vilka blev hits, men strävandet efter ett mer kommersiellt sound blev också tydligare ju fler år som gick efter Roy Woods frånvaro. Det var dock 1976 som gruppens verkliga internationella genombrott kom med skivan A New World Record. Detta album inledde gruppens gyllene år under slutet av 1970-talet, med de efterföljande albumen Out of the Blue (dubbelalbum) och Discovery vilka alla blev storsäljare. På den sistnämnda skivan märktes en tydlig influens av discomusik, och där tonades även gruppens stråktrios betydelse ner. Den skivan innehöll också gruppens internationellt största hitsingel "Don't Bring Me Down".

Under den här tiden bestod ELO av sju medlemmar:

Därefter, till tidsresan Time försvann stråkarna och ELO förvandlades till en kvartett. Man släppte albumet Secret Messages 1983 vilket blev en måttlig framgång med singeln "Rock and Roll Is King". Till den sista plattan från den ursprungliga eran, Balance of Power var endast tre medlemmar kvar, Lynne, Bevan och Tandy. Den skivan blev ingen särskilt stor framgång. 1988 kom Lynne med det slutliga beskedet att gruppen lagts ner. År 2000 använde Jeff Lynne gruppnamnet till albumet Zoom även om det bara var han själv och Richard Tandy från 1970-talsuppsättningen som medverkade på skivan. En turné var även tänkt att genomföras, men Jeff Lynne påverkades av sin vän George Harrisons sjukdom och någon turné blev aldrig av. 2015 återbildades gruppen och skivan Alone in the Universe gavs ut. Även på denna skiva är det endast Lynne och Tandy från orignaluppsätningen som medverkar.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]