Elias

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Elias (olika betydelser).

Elias är ett mansnamn med hebreiskt ursprung. I Gamla testamentet, Tanach, och Koranen omnämns en profet som på svenska är känd som Elia. Hans riktiga namn Elijahu (אליהו) är en sammandragning av gammalhebreiska "El-i Jahve", vilket betyder "Min gud". Samtidigt använde man i Grekland mansnamnet Helios (Ἥλιος), som betydde "sol", eller mer exakt "solguden".

Tusen år senare spreds kristendomen till Grekland, där Elijahu blev förgrekiskat till Helias (Ηλίας), och så småningom trängde det ut det hedniska namnet Helios. Romarna översatte i sin tur Ηλίας till Elias.

Elias har under 1990- och 2000-talet ökat mycket snabbt i popularitet. Sedan 1990 har populariteten fyrfaldigats och det tillhör nu de 40 vanligaste namnen bland de yngsta. 31 december 2005 fanns det totalt 15120 personer i Sverige med namnet, varav 9364 med det som tilltalsnamn av dessa är 217 kvinnor[1]. År 2003 fick 1273 pojkar namnet, varav 885 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: i Sverige 17 april.

Kända personer med förnamnet Elias[redigera | redigera wikitext]

Kända personer med efternamnet Elias[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer eller verk med namnet Elias[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.scb.se/Pages/NameSearch.aspx?id=259432 Arkiverad 25 februari 2011 hämtat från the Wayback Machine. Namndatabasen, Statistiskacentrabyrån