Emily Dickinson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Emily Dickinson
Emily Dickinson, december 1846 eller början av 1847.
Emily Dickinson, december 1846 eller början av 1847.
FöddEmily Elizabeth Dickinson
10 december 1830
Amherst, Massachusetts, USA USA
Död15 maj 1886 (55 år)
Amherst, Massachusetts, USA USA
NationalitetUSA Amerikan
GenrerPoesi

Emily Elizabeth Dickinson, född 10 december 1830 i Amherst i Massachusetts, död 15 maj 1886 i Amherst i Massachusetts, var en amerikansk poet. Hon publicerade endast ett fåtal dikter under sin levnad, men efterlämnade en stor produktion och fick ett betydligt större erkännande för sin poesi efter sin död.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dickinson föddes i en advokatfamilj i staden Amherst i New England på Amerikas östkust. Hennes far, Edward Dickinson, var en politiskt prominent person i Massachusetts på den tiden. Hon hade en bror, William Austin, och en syster, Lavinia, "Vinnie".

Hennes familj var framgångsrik med stark anknytning till lokalsamhället. Dickinson själv levde dock till stor del ett tillbakadraget och introvert liv. Hon studerade vid Amherst Academy i sju år, och befann sig under en kort tid vid Mount Holyoke Female Seminary, innan hon återvände till familjehemmet i Amherst. Av lokalinvånarna sågs hon som excentrisk, och blev känd för sina vita kläder samt sin olust inför att ha gäster, eller att ens lämna sitt rum. De flesta av hennes vänskaper sköttes via brevväxling.

Emily Dickinson förde en isolerad och tillbakadragen tillvaro i föräldrahemmet under hela sitt liv. Hon skickade in dikter till en lokal kritiker, som avrådde henne från publicering; han ansåg hennes diktning alltför oren och ojämn. Under sin livstid publicerade hon endast en handfull dikter, men efterlämnade en produktion på sjuttonhundra. Efter Emilys död verkade hennes syster för publiceringen av Emilys dikter och dessa har hyllats av hennes eftervärld som mer eller mindre har romantiserat henne.

Trots att hon i det privata var en produktiv poet publicerades färre än ett dussin av hennes närmare 1 800 dikter under hennes livstid. De fåtal arbeten som ändå publicerades ändrades ofta ordentligt av utgivarna för att de skulle passa den tidens konventionella krav på poesin. Hennes dikter är unika under den era som hon skrev, med sina korta rader, brist på titlar och halvrim tillsammans med okonventionell versalisering och interpunktion.[1] Många av hennes dikter behandlar teman som död och odödlighet, två ämnen som även återkom i många av breven till hennes vänner.

Dickinson dog den 15 maj 1886, förmodligen av nefrit. Hennes sista vilja innan hon dog var att alla brev hon fått skulle brännas. Om dikterna nämnde hon ingenting.

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Dickinson betraktas idag som en av de mest betydande amerikanska lyrikerna inom engelskspråkig poesi och har många beundrare. Hon var en originell poet, högstämd och liksom konverserande i samma andetag. Hon skrev om konventionella poetiska ämnen såsom naturen, kärleken, döden och Gud.

Även om de flesta av hennes bekantskaper förmodligen visste om att hon skrev var det inte förrän efter hennes död 1886 som Lavinia, Dickinsons yngre syster, insåg den enorma bredden av Dickinsons verk. Den första samlingen gavs ut 1890 av hennes vänner Thomas Wentworth Higginson och Mabel Loomis Todd, som ändrade innehållet kraftigt. Första gången en komplett och till största delen oändrad samling gavs ut var 1955 när Thomas H. Johnson gav ut The Poems of Emily Dickinson. Förutom några negativa recensioner och viss skepsis under 1800-talets sista och 1900-talets första år rörande Dickinsons skicklighet ses hon idag allmänt som en av de viktigaste amerikanska poeterna.[2]

Bland hennes mest omtyckta dikter är "I'm Nobody! Who Are You?", vars första vers lyder:

I'm Nobody! Who are you?
Are you -- Nobody -- too?
Then there's a pair of us!
Don't tell! they'd banish us -- you know!
How dreary -- to be -- Somebody!
How public -- like a Frog --
To tell one's name -- the livelong day --
To an admiring Bog!

Översättningar till svenska[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ McNeil (1986), s. 2.
  2. ^ Bloom (1999), s. 9; Ford (1966), s. 122.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bloom, Harold. 1999. Emily Dickinson. Broomall, PA: Chelsea House Publishers. ISBN 0-7910-5106-4.
  • Ford, Thomas W. 1966. Heaven Beguiles the Tired: Death in the Poetry of Emily Dickinson. University of Alabama Press.
  • McNeil, Helen. 1986. Emily Dickinson. London: Virago Press. ISBN 0-394-74766-6.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]