Emma Johansson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För orienteraren, se Emma Johansson (orienterare).

Emma Johansson
Emma Johansson på pallen efter att ha tagit SM-guld i damernas tempolopp under Cykel-SM i Södertälje 2012.
Namn Emma Karolina Johansson
Född 23 september 1983 (32 år)
Hemland  Sverige
Stallinformation
Nuvarande stall Orica-Greenedge/ Härnösand CK
Roll Cyklist
Proffsstall
2005-2006
2007
2008
2009-2010
2011-2013
2013-
Bizkaia/Panda Software/Durango
Vlaanderen/Capri Sonne/T-Interim
AA-Drink Cycling Team
RedSun Cycling Team
Team Hitec Products UCK
Orica-GreenEDGE
Väsentliga vinster
Trophée d'Or féminin (2008)
Ronde van Drenthe (2009)
Senast uppdaterad: 15 april 2009
Emma Johansson
Cykelsport
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Silver Peking 2008 Linjelopp
Världsmästerskap
Silver Toscana 2013 Linjelopp
Silver Ponferrada 2014 Lagtempolopp
Brons Melbourne 2010 Linjelopp
Brons Toscana 2013 Lagtempolopp
Brons Ponferrada 2014 Linjelopp

Emma Karolina Johansson, född 23 september 1983 i Sollefteå i Sverige[1] är en professionell tävlingscyklist som bland annat har representerat Sverige i olympiska sommarspelen 2008 i Peking i Kina.[2]

OS i Peking var Johanssons första olympiska spel. Hon tog en silvermedalj i linjeloppet den 10 augusti, Sveriges första olympiska medalj i OS 2008, och landets första medalj i cykel sedan Olympiska sommarspelen 1988.[3] Det blev också den första medaljen någonsin för svensk damcykel i de olympiska spelen.[4] Emma Johansson förlorade spurtstriden mot Nicole Cooke från Storbritannien med ungefär en cykellängds marginal. Hon deltog även i OS 2012, där hon slutade på 14:e plats i tempoloppet.

Före OS-silvret hade hon en sjätteplats i cykel-VM som främsta merit.[5]

I slutet av augusti 2008 tog Emma Johansson sin första seger i ett etapplopp när hon vann det franska femdagarsloppet Trophée d'Or Féminin.[6][7]

Johansson, bosatt i Belgien och Norge, tillsammans med sin man och tillika tränare Martin Vestby, är professionell cyklist i det australienska stallet ORICA-AIS. Paret gifte sig 2011.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Även om Emma är född i Sollefteå växte hon upp och bodde sina första år i Kyrkdal cirka 2 mil från Sollefteå i Kramfors kommun. Familjen flyttade till Sollefteå när Emma var i 10-årsåldern. Efter något år i Sollefteå började Emma att ägna sig åt längdskidåkning i Sollefteå Skidklubb och var relativt framgångsrik även inom det.

Mountainbike-karriären[redigera | redigera wikitext]

Emma blev dock intresserad av mountainbike i 12-årsåldern efter det att hennes äldre bror börjat med MTB och Emma blev då medlem i Forsmo IF, cirka en mil från Sollefteå. Men eftersom de flesta aktiva bodde i Sollefteå bedrevs den största delen av träningen runt Vemyra-området på militära övningsfält som bjöd på många stigar, elljusspår och grusvägar. Emma bodde bara ett par hundratal meter från träningsområdet precis i utkanten av Vemyra.

I mitten av 1990-talet var sporten fortfarande väldigt ung i Sverige och utövarna var inte speciellt många. Emma visade dock tidigt att hon var en talangfull cyklist och på sitt första MTB-SM 1996 i Uddevalla tog Emma sina första SM-medaljer då hon blev tvåa på Cross Country (XC) och vann tempo-loppet. Emma visade även framfötterna i den väldigt populära Sverigecupen FunSport Mountainbike Cup och Forsmo IF arrangerade en av deltävlingarna 1996.

Runt denna tidpunkten började mountainbiken växa ordentligt i Sverige och utövarna blev fler och fler. 1997 års MTB-SM avgjordes i Rättvik och här började Emma en imponerande vinstrad där hon vann 10 SM-guld på 5 år. 1997 vann hon 3 guld i grenarna XC, Tempo och Parallellslalom. Givetvis var hon även framgångsrik i detta årets MTB-cup.

1998 var höjdpunkten MTB-SM på hemmaplan i Sollefteå. Arrangemanget delades med Härnösand och i Sollefteå avgjordes Downhill, Parallellslalom och Tempo medan XC avgjordes i Härnösand. Emma vann guld i Tempo och XC. Faktum är att Forsmo IF blev den framgångsrikaste klubben i detta SM med ett 10-tal medaljer där majoriteten var guld. Emma fortsatte även detta år att dominera i MTB-cupen.

MTB-SM 1998 blev dock ett stort ekonomiskt bakslag för Forsmo IF och ett flertal av ledarna/föräldrarna valde istället att starta en egen klubb till 1999 års säsong, Sollefteå MTB Klubb. Forsmo IF klarade av de ekonomiska svårigheterna tack vare en djup kassakista, men de flesta av cyklisterna fortsatte dock i den nya klubben SMTBK trots att den hade en rätt ansträngs ekonomi och medlemmarna fick betala de flesta av omkostnaderna, något som Forsmo IF kunnat stå för tidigare.

Detta visade sig senare bli dödsstöten för MTB-sporten i Sollefteå. Från att ha varit en av Sveriges största ungdomsklubbar lyckades inte den nya klubben förvalta Forsmo IF:s arv och ta hand om nya ungdomar eftersom de inte hade ekonomi för en ungdomsverksamhet och på bara några år försvann cykelsporten från Sollefteå. Även Forsmo IF fortsatte med en cykelsektion då ett antal cyklister inte ville byta klubb till SMTBK, men hade ingen möjlighet att driva en ungdomsverksamhet då man helt enkelt saknade ledare.

Detta påverkade dock inte Emma nämnvärt då hon fortsatte att dominera MTB-Sverige i sin årskull även 1999. Detta var även året Emma började på Skara Cykelgymnasium vilket senare skulle leda till att Emma sadlade om som cyklist, från MTB till landsväg. Eftersom landsvägscykling är en viktig del på Cykelgymnasiet blev det mindre och mindre MTB och mer landsväg.

Emma fortsatte dock med MTB i ett par år till men vann sitt senaste guld på ett MTB-SM 2001, då som junior. Som senior har Emma två brons och ett silver från MTB-SM. Det senaste MTB-SM Emma deltog i var det hennes nuvarande klubb, Härnösands CK[8], arrangerade 2005. Emma bytte klubb till Härnösand CK 2004 när hon valde att satsa på landsvägscykling efter studierna på Skara Gymnasium och SMTBK kunde inte erbjuda den stöttning Emma behövde.

Landsvägscykling[redigera | redigera wikitext]

För att utveckla sin karriär som landsvägscyklist valde Emma att 2004 tillbringa några månader i Spanien i hopp om att bli upptäckt och få chansen i ett stall för damcyklister. Men det blev inte som Emma hade hoppats på och hon valde att åka hem till Sverige igen. Men Emma gav inte upp och tack vare kontakter hennes klubb HCK hade fick Emma chansen att flytta till Holland och jobba halvtid som au-pair.

Denna gången gick det bättre och i juni 2005 signerade Emma sitt första proffskontrakt med det spanska stallet Bizkaia-Panda Software-Durango. Emma fortsatte i stallet även 2006 och började nu göra sig ett namn inom damcyklingen och fick chansen att starta i flera stora tävlingar så som Giro d’Italia och Tour de France.

Detta ledde till att Emma till 2007 valde att cykla för det belgiska stallet Vlaanderen–Capri Sonne–T Interim och detta var året som många vill klassa som Emmas genombrottssäsong med en 6:e plats på VM som den största framgången.

Emma valde att byta stall även inför 2008 och cyklade detta år för AA-Drink Cycling Team och fick nu en större uppbackning och var den som de övriga i stallet cyklade för. Givetvis är silvermedaljen på OS i Peking den tydligaste framgången 2008 men man får inte glömma bort segern i etapploppet Trophée d'Or Féminin vilket är den första större segern.

Till 2009 valde Emma att återigen byta stall, men detta är i stort sett samma stall som 2008 men med ett nytt namn, RedSun Cycling Team. Detta är dock betydlig tydligare uppbyggt runt Emma och Emma själv har hjälpt till med att fixa sponsorer till stallet bland annat IT-företaget Enfo. Nu är 2009 års säsong endast i sin linda men redan har Emma visat att hon kan bli en av som största cyklisterna då hon på de tre första världscuptävlingarna kommit tvåa, trea och nu senast vann hon. Segern innebar även att hon övertog totalledningen i världscupen.

Den främsta förklaringen till Emmas snabba utveckling de senaste åren har enligt Emma själv varit norrmannen Martin Vestby, hennes make och tillika tränare. Martin var själv proffscyklist under ett par år men nu ägnar han sig åt annat, bland annat som tränare till Emma. Emma och Martin träffades på den svenska cykelgalan för ett par år sedan. De två gifte sig 8 januari 2011[9].

I Sverige har Emma tävlat på SM och världscuptävlingen i Vårgårda. På SM har hon vunnit sex guld i tempolopp och fyra guld i linjelopp. Hon har aldrig placerat sig lägre än sjua på de SM hon ställt upp i.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

http://www.greenedgecycling.com/node/emma-johansson-joins-orica-ais

  1. ^ Sveriges Olympiska Kommitté - Emma Johansson
  2. ^ Sveriges Olympiska Kommitté - OS-uttagna 2008 Peking
  3. ^ Aftonbladet publicerad den 10 augusti - Chockade alla, tog en silvermedalj
  4. ^ OS-silver till Emma Johansson 10-08-2008, cykelnytt.se
  5. ^ Emma Johansson sexa i cykel-VM
  6. ^ Emma Johansson snabbast i Frankrike 2008-08-30, dn.se
  7. ^ Emma Johansson vann Trophée d'Or 30 augusti 2008, Cykelnytt.se
  8. ^ Härnösands CK – aktiva". HCK.nu. Läst 2012-03-23.
  9. ^ "Emma och Martin har gift sig ". Allehanda.se, 13 januari 2011. Läst 2012-03-23.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]