Giro d’Italia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Giro d’Italia
Den rosa ledartröjan.
Den rosa ledartröjan
Detaljer
Datum Maj
Region Italien
Disciplin Landsväg
Typ Grand Tour
Arrangör RCS Sport
Historia
Antal upplagor 99 (2016)
Första upplaga 1909
Första vinnare Italien Luigi Ganna
Mesta vinnare 5 gånger:
Italien Alfredo Binda
Italien Fausto Coppi
Belgien Eddy Merckx
Regerande mästare Italien Vincenzo Nibali (2016)

Giro d’Italia är ett professionellt cykellopp för herrar och, vid sidan av Tour de France och Vuelta a España, ett av tre stora etapploppen inom cykelsporten i världen (Grand Tour). Tävlingen håller på i tre veckor och brukar genomföras i början av maj. Tävlingen anses vara den tuffaste av de tre Grand Tour, beroende på att stigningarna i Giro d’Italia (ofta kallat Girot) brukar vara brantare och längre än stigningarna i Tour de France och Vuelta a España. Berömda hårda stigningar som brukar vara med på Giro d’Italia är Passo di Gavia, Passo del Mortirolo och Passo dello Stelvio vars topp är belägen hela 2 758 meter över havet. Den högsta punkten på Giro d'Italia kallas Cima Coppi efter den italienska cyklisten Fausto Coppi som vann Girot fem gånger. Han är tillsammans med Eddy Merckx och Alfredo Binda den ende som klarat av den bedriften.

Ledaren under loppet bär en rosa tröja kallad la maglia rosa som kan jämföras med den gula ledartröjan i Tour de France.

Tävlingen har avgjorts årligen sedan 1909, med undantag för 1915–18 och 1941–45 då tävlingen ställdes in på grund av krig.

Intergiro[redigera | redigera wikitext]

Intergirotävlingen i Giro d’Italia är ett slags halvvägspris där tiden noteras för cyklisterna när de passerar ett givet spurtpris längs varje etapp, samt en av mellantidskontrollerna på tempoetapperna där cyklisterna kör en och en på tid. Man räknar dock inte den sammanlagda intergirotiden utan drar i stället av ett antal givna sekunder från de tre främstas passertid, varierande efter placering.

Vinnare[redigera | redigera wikitext]

Totalvinnare genom åren[redigera | redigera wikitext]

Mario Cipollini vann 42 etapper i Giro d'Italia under karriären. Tvåa i listan ligger Alfredo Binda med 41 etappvinster och trea Learco Guerra med 31.

Återkommande segrare[redigera | redigera wikitext]

5 vinster
3 vinster
2 vinster

Svenska deltagare[redigera | redigera wikitext]

Giro d’Italia har vunnits av en svensk cyklist, nämligen Gösta Pettersson ”Fåglum”, som segrade 1971. Andra svenskar som klarat sig bra är Tommy Prim som kom tvåa 1981 och 1982, och Bernt Johansson som kom trea 1979. Den senaste svensken som nått en topp 10-placering i tävlingen är Nicklas Axelsson, som kom sexa 1999.

År 2009 körde Thomas Löfkvist i den rosa ledartröjan på den 5:e etappen, och ledde ungdomstävlingen (vit tröja) etapperna 5–15. Thomas Löfkvist slutade totalt på en 25:e plats.

Intergirotävlingen vanns 2003 av Magnus Bäckstedt.

Sex svenska cyklister har lyckats vinna etapper i Girot genom åren. Flest har Glenn Magnusson med tre segrar. Bernt Johansson har två medan Gustav Larsson, Gösta ”Fåglum” Pettersson, Alf Segersäll[1] och Tommy Prim har varsin etappseger.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.siteducyclisme.net/coureurfiche.php?coureurid=5580

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]