Swiatoslawa av Polen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Świętosława
Fursteätten Piasts vapen.
Regeringstid Okänt–3 februari 1014
Företrädare Sigrid Storråda
Efterträdare Emma av Normandie
Regeringstid Okänt–3 februari 1014
Företrädare Tyri Haraldsdotter
Efterträdare Astrid Olofsdotter
Regeringstid 25 december 1013–3 februari 1014
(0 år och 40 dagar)
Företrädare Emma av Normandie
Efterträdare Emma av Normandie
Gemål Sven Tveskägg
Barn Knut den store
Harald II
Santslaue
Ätt Piast
Far Mieszko I av Polen
Mor Dubrawka av Böhmen
Död 1014(?)

Swiatoslawa (polska: Świętosława), också känd under namnet Gunhild eller Gunhilda, var dotter till Mieszko I av Polen och Dubrawka av Böhmen. Hon var gift med den danske kungen Sven Tveskägg och eventuellt även med den svenske kungen Erik Segersäll.

Namnformen Świętosława är en rekonstruktion som främst grundar sig på en inskription i "Liber vitae of the New Minster and Hyde Abbey Winchester" om att en syster till sonen Knut den store skulle ha hetat "Santslaue" (inskriptionen lyder: "Santslaue soror CNVTI regis nostri"), och antagandet att denna dotter troligtvis var döpt efter sin mor.

Enligt isländska sagor och vissa andra traditionella källor var Sven Tveskäggs hustru den västgötska stormannadottern Sigrid Storråda. Historikern Curt Weibull ansåg att Sigrid Storråda var en uppdiktad gestalt[1] - både Gunhild och Sigrid har tolkats som förvrängningar av det polska namnet Świętosława - medan andra[vem?] hävdat att Sigrid var en verklig person och att Sven Tveskägg därmed måste ha varit gift två gånger. Detta skulle då tyda på att det var Adam av Bremen och inte de isländska sagorna som har missuppfattat de nordiska kungarnas släktskapsförhållanden och att Gunhild enbart var gift med Sven Tveskägg.

En annan möjlighet är att Swiatoslawa och Sigrid och Gunhild var samma person. Herman Lindqvist framför teorin att namnet Sigrid var en folklig försvenskning av Świętosława och att Gunhild var det officiella drottningnamnet.[1]

Gunhilds äktenskap med Sven Tveskägg var inte lyckligt utan hon blev förskjuten och tvingad att flytta tillbaka till sitt hemland, där hon levde tills hennes söner fick makten i Danmark 1014, när Tveskägg avled. Hon flyttade alltså inte till Sverige som regerades av Olof Skötkonung, vilken enligt en del av tolkningarna skulle ha varit hennes son.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Herman Lindqvist 2019, Sverige - Polen, 1000 år av krig och kärlek, ISBN 978-91-0-017820-8, sidan 23