En studie i skräck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En studie i skräck
(Tales of Terror)
Genre skräck
episodfilm
Regissör Roger Corman
Producent Roger Corman
Samuel Z. Arkoff
James H. Nicholson
Manus Richard Matheson
Skådespelare Vincent Price
Peter Lorre
Basil Rathbone
Originalmusik Les Baxter
Fotograf Floyd Crosby
Klippning Anthony Carras
Produktionsbolag American International Pictures
Premiär 4 juli 1962
Speltid 89 minuter
Land USA
Språk engelska
Intäkter 1 500 000 USD[1]
IMDb SFDb
För filmen om Jack uppskäraren, se En studie i skräck (1979).

En studie i skräck (engelska: Tales of Terror) är en amerikansk skräckfilm från 1962 i regi av Roger Corman. Filmen är en episodfilm med tre separata segment, och manus skrevs av Richard Matheson efter Edgar Allan Poes noveller "Morella", "The Black Cat", "The Facts in the Case of M. Valdemar" och "A Cask of Amontillado" (den sistnämnda vävs ihop med "The Black Cat"). Vincent Price är med i samtliga segment, och bland övriga roller märks berömdheter som Peter Lorre och Basil Rathbone.

En studie i skräck är den fjärde av Cormans Poe-filmatiseringar, och den tredje med Vincent Price i huvudrollen. Corman har sagt att han vid det här laget var tämligen trött på Poe-filmatiseringarna, men filmbolaget ville på grund av de tidigare framgångarna med Gäst i skräckens hus och Dödspendeln att han skulle fortsätta. Corman ville därför försöka något nytt, och introducerade ett visst mått av humor i segmentet "The Black Cat" med en scen där Price och Lorre provsmakar vin och berusar sig. Då experimentet blev lyckat och filmen blev en stor framgång bestämde sig Corman och Matheson för att fortsätta med humorfylld skräck i nästa Poe-film, Korpen, där Price och Lorre återigen spelar mot varandra.[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  • Basil Rathbone – Carmichael (segmentet "The Case of M. Valdemar")
  • Debra Paget – Helene (segmentet "The Case of M. Valdemar")
  • David Frankham – Dr. James (segmentet "The Case of M. Valdemar")

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ [a b] ”Tales of Terror”. Turner Classic Movies. http://www.tcm.com/this-month/article/161104%7C0/Tales-of-Terror.html. Läst 22 juni 2011.