Entwine

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Entwine
Entwine - Kuopio Rockcock 01.jpg
Entwine 2007.
Tidigare namnKaamos (1995)
BakgrundFinland Lahtis, Finland
GenrerGothic metal, hårdrock
År som aktiva1995 - idag
SkivbolagSpinefarm Records
Relaterade artisterBefore the Dawn, Dark Filth Fraternity, ShamRain, St. Hood, Tuoni
Medlemmar
Jaani Kähkönen
Joni Miettinen
Aksu Hanttu
Mika Tauriainen
Tom Mikkola
Tidigare medlemmar
Riitta Heikkonen
Panu Willman
Teppo Taipale
Saara Hellström
Mika Tauriainen under en konsert med Entwine i januari 2007.

Entwine är ett gothic metalband från Finland.

Året var 1995, när Aksu Hanttu (trummor), Tom Mikkola (gitarrist och sångare) och T. Taipale (bas) bestämde sig för att starta ett death metal-band. Senare ledsnade medlemmarna på att spela death metal och två år senare hade de hittat ett nytt, mer melodiskt koncept. Nu var de i behov av en duktig sångare, en keyboardist och en andre gitarrist för att kunna få sina drömmar uppfyllda om ett nytt band. Strax efter att P. William gick med i bandet som vokalist och andregitarrist hösten 1997, spelade Entwine in sin första demo, "Divine Infinity". Responsen var extremt positiv, nu när de bytt ut death- till goth metal.

I februari 1998 tog Riitta Heikkonen keyboardistens roll, och nu var Entwine redo för livespelningar. 1999 vart Entwine erbjudna ett skivkontrakt av Spikefarm Records, för att senare i september samma år släppa debutalbumet "The Treasures within Hearts". Men trots sina framgångar fungerade inte allt som det skulle inom gruppen. Sångaren William and basisten Taipale lämnade bandet. I och med avhoppen fick Entwine tag på en ny basist, Joni Miettinen och en ny sångare, Mika Tauriainen.

Debutalbumets uppföljare vart "Gone" som släpptes i april 2002. Även denna skiva var en hit, med singeln "New Dawn". Jaani Kähkönen spelade med Entwine under en livespelning 2001, för att senare bli en permanent medlem av bandet- i stället för P. William. Tidigt 2002 arbetade de med producenten Anssi Kippo i Finnish Astia Studios, för att göra ett tredje fullängdsalbum, "Time of Despair".

Entwines fjärde album, "DiEversity" spelades in i berömda Finnish Astia Studios den här gången med. Albumet inkluderade hiten "Break Me" och "Sliver" EP. En video filmades också till "Break Me".

Efter EP-releasen låg Entwine på is ett år, men påbörjade senare återigen en ny skiva. "Fatal Design" spelades in på Petrx and Groveland studios av Entwines trummis Aksu Hanttu, och producerades av Janne Joutsenniemi. Låtarna mixades av Mikko Karmila på Finnbox, som även jobbat med band som Nightwish, Children of Bodom, och många fler. På Stockholm's Cutting Room skedde den slutgiltiga färdigställningen av skivan.

"Fatal Design" presenterar ett nytt, tyngre Entwine. Skivsläppet skedde i samband med att singeln "Surrender" gavs ut.

Kort efter releasen av Fatal Design annonserar Riitta Heikkonen att hon lämnar Entwine av personliga skäl. Entwine fortsätter som en kvintett.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Demo
  • Devine Infinity (1997)
Studioalbum
EP
  • Sliver (2005)
Singlar
Samlingsalbum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]