Erich Wolfgang Korngold

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erich Wolfgang Korngold 1912.

Erich Wolfgang Korngold, född 29 maj 1897 i Brno i dåvarande Österrike-Ungern, död 29 november 1957 i Los Angeles, Kalifornien, var en österrikisk tonsättare, verksam först i Österrike och sedan 1934 i USA. Korngolds produktion, som är skriven med ett senromantiskt tonspråk, omfattar opera, orkesterverk, kammarmusik, lieder och filmmusik.

Korngold var ett så kallat underbarn och växte upp i en högkultiverad miljö. Hans första kompositioner skrevs när han var sex år. Fadern Julius hade studerat för bland andra Anton Bruckner och bland hans kurskamrater fanns Hugo Wolf. Senare arbetade han som musikkritiker på Neue Freie Presse. Familjen hade nära kontakter med den tidens storheter, såsom Gustav Mahler och Alma Mahler.

Korngold själv studerade för Alexander von Zemlinsky. I samband med nazisternas intåg på den politiska arenan ökade antisemitiska aktioner. Korngold emigrerade till USA 1934 och snart etablerade han sig i Hollywood, där han snart blev eftertraktad och en uppskattad filmmusikmakare.

Viktigaste verk[redigera | redigera wikitext]

Operor och scenverk:

Orkesterverk:

Kör:

Lieder och vokalt:

Kammarmusik:

Piano:

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]