Hoppa till innehållet

Robin Hoods äventyr

Från Wikipedia
Robin Hoods äventyr
(The Adventures of Robin Hood)
Robin Hoods äventyr
Robin Hoods äventyr
Olivia de Havilland och Errol Flynn i trailern.
GenreÄventyr, swashbuckler
RegissörMichael Curtiz
William Keighley
ProducentHenry Blanke
Hal B. Wallis
Jack L. Warner
ManusNorman Reilly Raine
Seton I. Miller
SkådespelareErrol Flynn
Olivia de Havilland
Basil Rathbone
Claude Rains
Una O'Connor
OriginalmusikErich Wolfgang Korngold
ProduktionsbolagWarner Brothers
Premiär
Speltid102 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter3 981 000 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Robin Hoods äventyr (engelska: The Adventures of Robin Hood) är en amerikansk äventyrsfilm i Technicolor från 1938 i regi av Michael Curtiz och William Keighley. I huvudrollerna ses Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone och Claude Rains. Filmen hade biopremiär i USA den 14 maj 1938.[1]

Robin Locksley leder uppror mot prins John som har tagit makten då hans bror Rikard Lejonhjärta har blivit tillfångatagen på väg hem från korståget av Leopold kung av Österrike. Han börjar beskatta befolkningen och hänga och fängsla dem som inte kan betala. Han säger att pengarna ska användas till lösesumma för hans bror men i stället använder han pengarna för muta till sig lojalister.

Lady Marion tror först på sheriffen av Notthinghams (han har ansvar för att försöka fånga Robin) lögner om Robin. Men när hon blir fången hos honom inser hon att han inte talar sanning. Sir Guy of Gisburne inser att hon har bytt sida och prins John är då inte intresserad av henne längre och tänker avrätta henne för förräderi, men Robin räddar henne och Rikard återvänder och hjälper till i slutstriden.

Filmen blev Oscarsnominerad i kategorin Bästa film och erhöll Oscarsstatyetter i kategorierna Bästa scenografi, Bästa musik och Bästa klippning.

Rollista i urval

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ Dave Fleischer (14 maj 1938). ”The Adventures of Robin Hood” (på engelska). American Film Institute. http://www.afi.com/members/catalog/DetailView.aspx?s=&Movie=3983. Läst 14 oktober 2016. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]