Ernst Nolte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ernst Nolte, född 11 januari 1923 i Witten (Nordrhein-Westfalen), är en tysk historiker och filosof vars arbeten gett upphov till stora kontroverser. De arbeten som gjort honom mest känd är de studier där han gör komparativa studier av fascism och kommunism.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

I boken Der Faschismus in seiner Epoche (översatt till engelska 1965 som The Three Faces Of Fascism), argumenterade Nolte för att fascismen uppstod som en reaktion mot det moderna samhället. Det var således en antirörelse. Den var antiliberal, antikommunistisk, antikapitalistisk och antiborgerlig. Nolte menade också, i Hegels anda, att Action Française var tesen, den italienska fascismen var antitesen och att den tyska nationalsocialismen var syntesen av de två tidigare fascistiska rörelserna.

I "De fascistiska rörelserna" (tyska originalets titel: Die Faschistischen Bewegungen) beskriver han den europeiska fascismens uppkomst som en reaktion mot den ryska revolutionen. Han beskriver där hur fascismens framgång möjliggjordes av motståndets tvekan och det liberala systemets rädsla för bolsjevismen som försenade den antifascistiska fronten.