Escitalopram

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cipralex-förpackning med tablettkarta
Strukturformel för escitalopram.
Molekylmodell

Escitalopram är den aktiva substansen i antidepressiva läkemedel som Cipralex, Premalex, Esertia, Seroplex m. fl. Escitalopram är den förmodat aktiva enantiomeren av citalopram, och är Lundbecks uppföljare till preparatet Cipramil (Lundbeck patenterade renframställt S-citalopram (escitalopram) 2002 och förnyade i praktiken citalopram-patentet).

Medicinen är receptbelagd. När ett receptbelagt läkemedel skrivs ut är doseringen avpassad för den som skall ta medicinen. Medicinen skall alltid tas enligt läkarens ordinationer på apoteksetiketten.

Behandlingsområden[redigera | redigera wikitext]

Escitalopram tillhör kategorin SSRI-antidepressiva (Selektiva serotoninåterupptagshämmare), och används i kombination med psykologisk behandling vid samma indikationer som Cipramil, bland annat:

I Sverige är escitalopram godkänt för behandling av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, under namnet Premalex[1].

Escitalopram vs. citalopram[redigera | redigera wikitext]

Escitalopram kan sägas vara den verksamma delen av citalopram i koncentrerad form, därför är Cipralex dubbelt så potent jämfört med Cipramil räknat i milligram. Dock upplever vissa patienter olika effekter beroende på vilket av preparaten de tar, om de tar doser i motsvarande styrka; detta torde bero på att R-citalopramet (den ineffektiva delen i citalopram) och det rena escitalopramet eventuellt i vissa fall interagerar på ännu ej dokumenterad väg.

Substansen framställdes efter ett samarbete mellan Lundbeck och amerikanska Forest Laboratories. I USA, där den marknadsförs under namnet Lexapro, gick escitalopram-patentet snabbt ut och gav plats till billigare generiska preparat med i stort sett samma substans. Under juni 2014 gick patentet på substansen ut i Sverige och sedan dess finns flera generiska läkemedel på den svenska marknaden. Lundbeck har fortfarande patent i resten av världen under många namn: Cipralex, Seroplex, Lexaprin, Sipralexa, Esertia med flera. [2].

Eventuella biverkningar[redigera | redigera wikitext]

Viktuppgång/viktnedgång, vid indikationen depression: förvärrad depression vid isättning av medlet. Darrningar, svettningar, trötthet samt förlust av sexuellt intresse (som med de flesta SSRI)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20090225000019&DocTypeID=7&UserTypeID=2
  2. ^ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/substance_products.jsp?substanceId=IDE4POJPUCJ9PVERT1

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]