Esino Lario

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Esino Lario
Flygfoto över samhället Esino.
Flygfoto över samhället Esino.
Land Italien Italien
Folkmängd 760 (2014-01-01)http://demo.istat.it/pop2014/index.html Dato Istat Popolazione residente al 1º gennaio 2014
Grundad 1927, efter sammanslagning
Borgmästare Sindaco Pietro Pensa sedan 2015-06-01
Partifärg: "Stella Alpina"
GeoNames 6540888
Webbplats: http://www.comune.esinolario.lc.it/

Esino Lario är en italiensk kommun belägen i provinsen Lecco i Lombardiet. Det är en bergsby i föralpernaGrignabergens nordöstra sluttning drygt 4 kilometer öster om Comosjön ungefär 900 meter över havet.

Esino Lario gränsar till kommunerna Cortenova, Lierna, Mandello del Lario, Parlasco, Pasturo, Perledo, Primaluna, Taceno och Varenna. Den bildades 1927 efter en sammanslagning av kommunerna Övre Esino och Nedre Esino, som fortfarande utmärker sig som separata centra.

Landskapets bergveckning har lämnat spår efter marina fossil och det formades av den senaste istiden, Weichsel, med inlandsis som täckte södra delarna av för 70 000 år sedan, som skapade bergskanter och spred ut flyttblock i bergen. Människor har dokumenterats i området sedan neolitikum. På 500-talet f.Kr. möttes flera huvudvägar i området och romarna fortifierade området och utvecklade ett signalsystem med eldar och rök på bergen.

Efter romarrikets fall och ostrogoternas förlust till Bysantinska riket erövrade langobarderna norra delarna av Italien, men en bysantinsk enhet höll Esino Lario i ytterligare 20 år. Under 1100-talet blev Esino Lario en del av den fria kommunen Valsassina. Under de första årtiondena av 1500-talet drabbades området hårt av krig mellan Frankrike och Spanien och senare av pesten vilket ledde till en längre nedgång.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Klimatet är fuktigt och tempererat, med en genomsnittlig årsnederbörd på mer än 1 700 millimeter. Årsmedeltemperaturen är 10 °C, vilket är något svalare än lågläntare delar av Lombardiet. Det regnar frekvent hela året med inslag av snö på vintern och åskoväder på sommaren.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Esino Lario, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]