Lombardiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lombardiet
Lombardia
Region i Italien
Vy över byn Costa Volpino i Lombardiet.
Vy över byn Costa Volpino i Lombardiet.
Flag of Lombardy.svg
Flagga
Flag of Lombardy square.svg
Vapen
Provinser Bergamo, Brescia, Como,
Cremona, Lecco, Lodi,
Mantua, Milano, Monza e Brianza,
Pavia, Sondrio, Varese
Huvudort Milano
Area 23 857 km²
Folkmängd 10 020 055 (2017-03-31)[1]
Befolkningstäthet 420 invånare/km²
Regionspresident Roberto Maroni (LL-LN)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
ISTAT-kod 03
Geonames 3174618
Karta över Italien med Lombardiet Lombardia markerat
Karta över Italien med Lombardiet
Lombardia markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.lombardia.it

Lombardiet (på italienska: Lombardia) är en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Ytan omfattar 23 857 kvadratkilometer och invånarantalet är cirka 10 miljoner (2017).[1] Detta gör Lombardiet till den folkrikaste italienska regionen. Regionens huvudstad är Milano.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Regionen är indelad i tolv provinser, vilka är indelade i totalt 1 562 kommuner, som varierar i storlek från Milano med över 1,3 miljoner invånare till Morterone, nära Comosjön, med endast 33 invånare (uppgifter från 2001).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Regionen har fått sitt namn efter langobarderna eller lombarderna, som kom hit under kung Alboin efter det romerska rikets fall. Under många århundraden fanns nära band mellan franker, bavarier och den lombardiska adeln. 1796 utgjorde Lombardiet området till Transpadanska republiken, som året därpå ombildades till Cisalpinska republiken. Senare införlivas Lombardiet med Kungariket Italien.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

I norra Lombardiet finns Alperna. Lombardiet gränsar till de schweiziska kantonerna Graubünden och Ticino i norr, till Piemonte i väster, Trentino, Bolzano och Veneto i öster och Emilia Romagna i söder. Floden Po rinner i östra Lombardiet från väster till öster och är 652 km lång. Det högsta berget är Pizzo Zupò, 3 996 meter över havet. Den största sjön är Lago di Garda (Gardasjön) med en yta på 370 kvadratkilometer. I Alperna i Lombardiet ligger många kända skidorter: Bormio, Livigno och Tonale, sjöar: Comosjön, Maggioresjön och Iseosjön, och berg: Bernina, Adamello.

Lombardiet är en av de fyra regioner som ingår i samarbetet The Four Motors of Europe tillsammans med Baden-Württemberg, Katalonien och Auvergne-Rhône-Alpes och är en av Europas rikaste regioner.

Förutom huvudstaden Milano har regionen många större eller på annat sätt betydande städer: Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantua, Pavia, Sondrio och Varese. En annan känd stad är Monza, som har en Formel 1-bana.

Referenser[redigera | redigera wikitext]