Lombardiet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lombardia
Region
Vy över byn Costa Volpino i Lombardiet.
Vy över byn Costa Volpino i Lombardiet.
Flag of Lombardy.svg
Flagga
Regione-Lombardia-Stemma.svg
Symbol
Provinser Bergamo, Brescia, Como,
Cremona, Lecco, Lodi,
Mantova, Milano, Monza e Brianza,
Pavia, Sondrio, Varese
Huvudstad Milano
Area 23 857 km²
Folkmängd 9 709 135
Befolkningstäthet 397 invånare/km²
Regionspresident Roberto Formigoni
GeoNames 3174618
Karta över Italien med Lombardia markerat
Karta över Italien med Lombardia markerat
Webbplats: www.regione.lombardia.it

Lombardiet (på italienska: Lombardia) är en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Ytan omfattar 23 857 kvadratkilometer och invånarantalet var 9,7 miljoner 2004 (den folkrikaste italienska regionen). Milano är regionens huvudstad.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Regionen är indelad i elva provinser, vilka är indelade i totalt 1 562 kommuner, som varierar i storlek från Milano med över 1,3 miljoner invånare till Morterone, nära Comosjön, med endast 33 invånare (uppgifter från 2001). En annan välkänd stad är Monza, som har en Formel 1-bana.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Regionen har fått sitt namn efter langobarderna eller lombarderna, som kom hit under kung Alboin efter det romerska rikets fall. Under många århundraden fanns nära band mellan franker, bavarier och den lombardiska adeln. 1796 utgjorde Lombardiet området till Transpadanska republiken, som året därpå ombildades till Cisalpinska republiken. Senare införlivas Lombardiet med Kungariket Italien.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

I norra Lombardiet finns Alperna. Lombardiet gränsar till Schweiz i norr, Graubünden och Ticino och Piemonte i väster, Trentino, Bolzano och Veneto i ost och Emilia Romagna i syd. Floden Po rinner i östra Lombardiet från väst till öst och är 652 km lång. Det högsta berget är Pizzo Zupò och det är 3 996 meter högt. Den största sjön är Lago di Garda och den har en yta på 370 kvadratkilometer. I Alperna i Lombardiet ligger många kända skidorter: Bormio, Livigno och Tonale, sjöar: Lago di Como, Lago Maggiore och Lago d'Iseo, och berg: Bernina, Adamello.

Lombardiet är en av de fyra regioner som ingår i samarbetet The Four Motors of Europe tillsammans med Baden-Württemberg, Katalonien och Rhône-Alpes och är en av Europas rikaste regioner.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Lombardiet.