Estadio Vicente Calderón

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Estadio Vicente Calderón
Estadio Vicente Calderón
Placering Madrid, Spanien
Typ Fotbollsarena
Kapacitet 54 851
Ägare Club Atlético de Madrid
Arkitekt Javier Barroso
Miguel Ángel García Lomas
Planstorlek 105 x 70m
Underlag Gräs
Hemmalag Club Atlético de Madrid
[ATM.sp Webbplats]
Datum
Byggstart 15 april 1963
Invigd 2 oktober 1966
Renoverad 1980
Uefas arenaranking
Crystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svg

Estadio Vicente Calderón är en fotbollsarena i Madrid, den är hemmaarena för Atletico Madrid.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Arenan är belägen i centrala Madrid bredvid floden Manzanares. Arenan hette tidigare Estadio Manzanares men namnet ändrades senare till Estadio Vicente Calderón efter Atletico Madrids forne president. Spaniens landslag brukar ofta spela sina hemmamatcher på arenan.

När Vicente Calderón invigdes 1966 kunde man ta in 62 000 personer på läktarna, mer än dagens 54 000 med andra ord. Storleken på planen är 105 x 70m. Den första matchen som spelades på Vicente Calderón var Atlético Madrid mot Valencia. Matchen slutade 1-1.

Nytt namn och VM[redigera | redigera wikitext]

Under ett möte 1971 kom ledningen överens om det nya namnet för att hedra den före detta presidenten som rädde Atlético ifrån konkurs och gjorde Atlético de Madrid till en storklubb. Under Calderóns era vann klubben totalt tio titlar, både nationellt och internationellt.

1980 bestämdes det att arenan skulle renoveras så att man kunde använda arenan under fotbolls-VM 1982. Under det VM-slutspelet blev det tre matcher på Vicente Calderón, alla tre var gruppspelsmatcher. VM-matcherna som spelades på Vicente Calderón:

  • Frankrike 1 - Österrike 0
  • Österrike 2 - Nordirland 2
  • Nordirland 1 - Frankrike 4

Ny arena[redigera | redigera wikitext]

2012 är det planerat att man ska få spela på en ny arena vid namn La Peineta. Estadio La Peineta används för tillfället som friidrottsarena, Atlético kommer inte att stå som ägare förrän sommar OS 2016 är över.

Den nya arenan kommer att ha ungefär 75 000 sittplatser, runt 20 000 mer än vad som ryms på Vicente Calderón.

Presidenten Cerezo sa till den officiella hemsidan att "det är en historisk dag för Atletico Madrid. Att lämna Vicente Calderón är tråkigt för oss alla men vi måste komma över detta att flytta till en bättre värld och en bättre arena".

Läktare och betyg[redigera | redigera wikitext]

Under Vicente Calderóns västra läktare löper en motorväg.

Vicente Calderón är en högklassig fotbollsarena som fick fem av fem stjärnor i betyg av Uefa år 2003. Man var det första laget i Spanien som fick en femstjärnig arena.