Berlins Olympiastadion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För tunnelbanestationen, se Olympia-Stadion (Berlins tunnelbana).
Berlins Olympiastadion
Stadions huvudentré
Stadions huvudentré
Placering Tyskland Berlin, Tyskland
Kapacitet 76 176 (idag enbart sittplatser)
Ägare Berlins stad
Underhåll WALTER BAU-AG/DYWIDAG
Arkitekt Werner March
Planstorlek 105 x 68 meter
Underlag Gräs
Hemmalag Berlin Thunder (am. fotboll)
Hertha Berlin (fotboll)
Datum
Byggstart 1934
Färdigställd 1936
Invigd 1936
Renoverad 1974, 2006
Uefas arenaranking
Crystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svgCrystal Clear action bookmark blue.svg

Berlins Olympiastadion ligger i Berlin och är Tysklands största friidrottsarena. Stadion är belägen i stadsdelen Westend i Charlottenburg-Wilmersdorf i västra Berlin och är byggnadsminnesmärkt. Den är en del av Berlins olympiaområde.

Idag används arenan huvudsakligen till fotboll och friidrott. Inför VM-slutspelet 2006 genomgick arenan en omfattande renovering (bland annat ett nytt tak) som stod klar under andra halvan av 2004.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Berlins Olympiastadion byggdes inför sommar-OS 1936 och hade då en kapacitet på över 100 000 åskådare (ståplatser). Men långt innan dess började området att användas för idrott och stora evenemang. I början av 1900-talet började Berliner Rennverein att intressera sig för området och 1909 stod det första stadion klar - Rennbahn Grunewald. Området blev ett populärt fritids- och idrottsområde och 1913 stod så ett nytt stadion klart på samma plats - Deutsches Stadion med plats för 30 000 åskådare. Tanken var att arrangera de olympiska spelen 1916 men tävlingen inställdes på grund av Första världskriget. Under 1920-talet tillkom byggnader intill stadion och området började kallas Sportforum.

Sommar-OS 1936[redigera | redigera wikitext]

Olympiastadion vid OS 1936.

Redan innan nazisterna kom till makten hade Berlin tilldelats de olympiska sommarspelen 1936 och en stor satsning på området inleddes då man skapade Olympiastadion på området som nu fick namnet Reichssportfeld. Istället för att renovera den existerande stadion beslöt Hitler att bygga ett nytt stort stadion som skulle imponera på besökarna.

Arkitekten för Olympiastadion var Werner March och den nya arenan kom att rymma 100 000 åskådare. Den går i en stil inspirerad från antikens arenor och är delvis under jord. Det fanns planer på att bygga stadion ännu högre för att ge ett mäktigare intryck utifrån för besökarna men det blev aldrig av. Stadion orienterade sig också efter den tilltänkta Ost-West-Achse som en del i den av Albert Speer koncipierade, men aldrig genomförda, Welthauptstadt Germania. Efter OS kom Olympiastadion att användas för bl.a. landskamper i fotboll, handboll och friidrott. Det var även plats för regimens propagandaföreställningar och för den årliga mästerskapsfinalen i fotboll fram till 1942.

Efter andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Olympiastadion innan renoveringen
Olympiastadion (juli 2005)
Olympiastadion

Under andra världskriget hade delar, bland annat klocktornet Glockenturm, av Olympiastadion förstörts men ett återuppbyggande inleddes under Werner March och arenan återuppbyggdes under 1950-talet. Glockenturm och Langemarckhalle återuppbyggdes 1960-1962. Det var den brittiska armén som stod för återuppbyggandet, då man i samband med krigsslutet tog hand om Olympiaområdet. Britterna kom här att ha sitt högkvarter för den sektor av Berlin som man tog hand om. Britterna hade årligen uppvisningar på Olympiastadion (bl.a. army tattoos) och Drottning Elizabeth II besökte området. Under 1950-talet anordnade man även stora kyrkmöten här samt idrottsevenemang för ungdomar.

Arenan behöll sitt ursprungliga utseende fram till 1966 då man byggde fyra stora ljusmaster intill den. 1973 tillkom ett tak på båda långsidorna inför fotbolls-VM 1974.

Olympiastadions renovering[redigera | redigera wikitext]

År 1995 lämnade de brittiska trupperna Berlin och Olympiastadion samt Olympiaområdet lämnades över till staden Berlin. Man genomförde vid samma tid en kampanj för att få OS 2000. Berlin misslyckades att få OS vilket föranledde en debatt kring arenans framtid. Man kunde också konstatera att arenan var i dåligt skick och i stort behov av renovering och modernisering.

När så Tyskland tilldelades fotbolls-VM 2006 aktualiserades frågan och man kom till beslut om att bygga om arenan. Ombyggnationen innebar bland annat att man tog bort det gamla taket och ersatte det med ett nytt som täcker samtliga platser. Man sänkte även planen och ersatte den nedre delen av läktarplatserna med nya konstruktioner. Arenan moderniseras inom ramen för dess byggnadsminnesmärkning och får nya utrymmen som till exempel VIP-loger. Det nya taket innebar också att man ersatte ljusmasterna med strålkastare i taket. Arkitektbyrån Gerkan, Marg und Partner stod för utformningen.

Efter renoveringen har arenan en kapacitet för 74 244 åskådare.[1][2]

Användare[redigera | redigera wikitext]

Bundesligalaget Hertha BSC Berlin spelar sedan 1960-talet sina hemmamatcher på Olympiastadion. Varje år sedan 1985 spelas den tyska cupfinalen här. Under världsmästerskapet i fotboll 1974 var Olympiastadion en av matcharenorna och under världsmästerskapet i fotboll 2006 spelades fyra gruppspelsmatcher, kvartsfinalen samt finalen här. Olympiastadion är klassificerad som en femstjärnig fotbollsarena av Uefa.

Olympiastadion har varje år flera idrottstävlingar, bland annat den traditionsrika ISTAF Berlin som är en av tävlingarna i Golden League. Arenan var även värd för VM i friidrott 2009.

Berlin Thunder spelade tidigare sina hemmamatcher här.

Bragden i Berlin[redigera | redigera wikitext]

Sveriges fotbollslandslag stod under VM-kvalet till VM i Brasilien 2014 för ett av Sveriges största idrottsbragder någonsin här på Olympiastadion i Berlin den 16 oktober 2012. Sverige låg under mot Tyskland med 4-0 när det återstod cirka 35 minuter kvar av matchen. På matchens allra sista spark kvitterar Rasmus Elm till 4-4 och bragden i Berlin var ett faktum. Ett minne som för alltid kommer inristat i väggarna på Olympiastadion.

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Till Olympiastadion tar man sig enklast med tunnelbanan (U-Bahn) linje U2 från Zoologischer Garten till stationen Olympia-Stadion. Från tunnelbanan kommer man till Olympiastadions stora pampiga huvudentré. Det går också att åka pendeltåg (S-Bahn) från Zoologischer Garten, Hauptbahnhof, Alexanderplatz samt Ostbahnhof (de fyra största centralstationerna) till station Olympiastadion med linje S9 och S75. Från pendeltågen kommer man till Olympiastadions södra entré. Vid stora evenemang sätts extratrafik in som snabbt kör in och ut mellan området och stationer i Berlin.

Linje Station
U2 Olympia-Stadion
S9 Olympiastadion
S75 Olympiastadion

Arenor under VM i fotboll 2006[redigera | redigera wikitext]

Stad Arena Värdklubb Publikkapacitet
Berlin Olympiastadion Hertha Berlin 76176
Dortmund Signal Iduna Park Borussia Dortmund 66981
Frankfurt Commerzbank Arena Eintracht Frankfurt 48132
Gelsenkirchen Veltins-Arena Schalke 04 54804
Hamburg AOL Arena Hamburger SV 51055
Hannover AWD-Arena Hannover 96 44652
Kaiserslautern Fritz-Walter-Stadion Kaiserslautern 41170
Köln RheinEnergieStadion FC Köln 46120
Leipzig Zentralstadion FC Sachsen Leipzig 44199
München Allianz Arena Bayern München 66016
Nürnberg Frankenstadion 1. FC Nürnberg 41926
Stuttgart Gottlieb-Daimler-Stadion VfB Stuttgart 54267

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ olympiastadion-berlin.de: Zahlen und Fakten zum Olympiastadion Berlin
  2. ^ herthabsc.de: Zahlen und Fakten zum Olympiastadion Berlin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]