Europa Multiple-Flyby Mission

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Europa Multiple-Flyby Mission
Ritning på rymdsonden
Ritning på rymdsonden
StatusPlanerad
TypKretsare
OrganisationNASA
Större entreprenörJet Propulsion Laboratory
Uppskjutning
Uppskjutning2024
UppskjutningsfarkostFalcon Heavy
Omloppsbana runt Jupiter
Varv45
Egenskaper
Effekt600 Watt från solceller

Europa Multiple-Flyby Mission[1] (tidigare känd som Europa Clipper) är en interplanetär rymdsond under utveckling av NASA. Med avsikten att skickas upp på 2020-talet, utvecklas rymdfarkosten för att studera den galileiska månen Europa, genom en serie av förbiflygningar medan den befinner sig i omloppsbana runt Jupiter.

Uppdraget är en uppföljning av studier som gjordes av rymdsonden Galileo under åtta år i omloppsbana runt Jupiter. Dessa tydde på att en underjordisk ocean kan finnas under Europas yta. Planer på att skicka en rymdfarkost till Europa utformades ursprungligen som projekten Europa Orbiter och Jupiter Icy Moons Orbiter, där en rymdfarkost skulle skickas in i omloppsbana runt Europa. Men på grund av den starka påverkan som strålningen från Jupiters magnetosfär utövar i Europas bana, beslutade man att det skulle vara säkrare att skicka in en rymdfarkost i omloppsbana runt Jupiter och istället göra flera nära förbiflygningar av månen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Europa Multiple-Flyby Mission, 24 september 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Europa Multiple Flyby Mission”. Solar System Exploration. NASA. Arkiverad från originalet den 29 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160129133110/http://solarsystem.nasa.gov/missions/europaflyby. Läst 9 november 2015.  Arkiverad 29 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]