Eusauropoda

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eusauropoda
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Jura - Krita
Dino amargasaurus.jpg
Skelett av Amargasaurus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningSauropodomorpher
†Sauropodomorpha
InfraordningSauropoder
†Sauropoda
(orankad)Eusauropoda
Vetenskapligt namn
§ Eusauropoda
AuktorUpchurch, 1995
Hitta fler artiklar om djur med

Eusauropoda (som betyder "sanna sauropoder") är en familj av dinosaurier som är underordnade gruppen sauropoder. Eusauropoder representerar en grupp som inkluderar alla efterföljande dinosaurier i gruppen sauropoder som börjar med Shunosaurus, och eventuellt Barapasaurus och Amygdalodon, men exklusive Vulcanodon och Rhoetosaurus. Eusauropoda bildades 1995 av Paul Upchurch för att skapa en ny taxonomisk grupp som skulle inkludera alla dinosaurier av typ sauropoder, förutom vulkanodontiderna.

Eusauropoder är växtätande, fyrbenta dinosaurier och har långa halsar. De har hittats i Sydamerika, Europa, Nordamerika, Kina, Australien och Afrika. Det tidsmässiga utbudet av Eusauropoder sträcker sig från hela kritaperioden till den yngre juraperioden. Mycket av Eusauropoder är inte kända och eftersom kraniematerialet för Vulcanodon inte är tillgängligt, och fördelningen av några av dessa delade härledda egenskaper som särskiljer Eusauropoder är fortfarande inte helt klart.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Eusauropoda, 27 september 2017.