Förföljelsesyndrom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Förföljelsesyndrom, stalkning[1][2] (av eng. stalking), är att tvångsmässigt smyga på och förfölja en annan person. Det kan exempelvis handla om en psykiskt störd person som förföljer en politiker, känd person, person i sin umgängeskrets eller en för vederbörande helt obekant person. Det kan även röra sig om att kontakta en person i sådan omfattning via telefon, brev eller e-post att det uppfattas som trakasseri.

Enligt en amerikansk undersökning hade åtta procent av alla kvinnor och två procent av alla män någon gång varit utsatt för detta slag av trakasseri. Undersökningar gjorda i USA och Storbritannien visar att förövarna vanligen är män och offren vanligen är kvinnor.[3]

Enligt Brottsförebyggande rådet har mer än 600 000 personer i Sverige i åldern 18–79 år någon gång blivit utsatta för stalkning.[4]

Typer av förföljelsesyndrom[redigera | redigera wikitext]

I facklitteraturen skiljer man mellan fyra olika fall av syndromet:

 • Beteendet riktar sig mot personer i nuvarande eller tidigare umgängeskrets, till exempel tidigare förhållanden.
 • Beteendet riktar sig mot personer som för vederbörande är okända.
 • Beteendet riktar sig mot politiker.
 • Beteendet riktar sig mot kända personer av något slag, det mest ovanliga fallet.[3]

Brott[redigera | redigera wikitext]

I dag saknas det en särskild bestämmelse om straff för systematiserad förföljelse. Förföljaren kan dömas för varje gärning som utgör ett brott men det saknas förutsättningar att betrakta helheten. Ett lagförslag har därför framlagts av regeringen 2010 om att straffbelägga stalking/förföljelse genom att införa brottet Olaga förföljelse. Däremot har i Sverige redan 2010 utdömt straff för förföljelse.[5] Stalkning är också en myndighetspersons upplevelse av människors rätt till upprättelse.[förtydliga] Denna form av Stalking är inte brottslig varken sett från den som begär rätt eller den som är utsatt.[ifrågasatt uppgift] I vissa fall är det också myndighetspersonen själv som begått brottsliga gärningar och ibland är gärningarna helt påhittade. Denna form av Stalking är inte heller brottslig varken sett från den som begär rätt eller den som är utsatt.

Stalkning i massmedia[redigera | redigera wikitext]

 • Stalker! är en brittisk tv-serie i sex delar från 2010 som sänts i den svenska kanalen TV4 Fakta. Den tar upp olika fall av stalkning i England.
 • Stalkers är en svensk tv-serie som hade premiär den 7 november 2012 på TV3. Den tar upp stalkning som fenomen och analyser av olika kategorier förföljare. Dessutom konfronteras förföljarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ stalkning i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 november 2017.
 2. ^ olaga förföljelse i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 november 2017.
 3. ^ [a b] ”Stalking– ett smygande problem”. Apropå 1/2005. Brottsförebyggande rådet. 22 mars 2005. Arkiverad från originalet den 12 juni 2011. https://web.archive.org/web/20110612111801/http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=616&module_instance=12. Läst 13 mars 2007. 
 4. ^ http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/11/27/87/320886d0.pdf[död länk] Stalkning - ett allvaligt brott (SOU 2008:81)
 5. ^ Barometern - Stalker dömd till skadestånd

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]