Fairuza Balk

Från Wikipedia
Fairuza Balk
Född21 maj 1974[1] (49 år)
Point Reyes Station[2]
Medborgare iUSA
Utbildad vidBush Davies School of Theatre Arts
SysselsättningBarnskådespelare, musiker, röstskådespelare, filmskådespelare, TV-skådespelare
Webbplatsfairuza.org/
Redigera Wikidata

Fairuza Alejandra Balk, född Feldthouse den 21 maj 1974 i Point Reyes i Marin County i Kalifornien, är en amerikansk filmskådespelare. Balk har bland annat medverkat i filmerna Den onda cirkeln (1996), Walt Disney Pictures Oz - en fantastisk värld (1985) och The Waterboy med Adam Sandler.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Balk föddes som Fairuza Alejandra Feldthouse i Point Reyes i Kalifornien[3] som dotter till Cathryn Balk, en magdansös av holländskt ursprung och Solomon Feldthouse, en turnémusiker.

Barnstjärna[redigera | redigera wikitext]

Efter föräldrarnas skilsmässa blev Balk och hennes mor globetrotters. I början bodde de i San Francisco, på en kollektivliknande ranch. När Balk var nio år flyttade de till Vancouver i Kanada. Vid 11 års ålder flyttade de så vidare till London, där Balk utbildades vid flera prestigefyllda balett- och teaterskolor. Vid den här tidpunkten utvaldes hon att spela huvudrollen i Return to Oz, en senkommen uppföljare till Trollkarlen från Oz (1939). Det var visserligen inte hennes första roll eftersom hon 1983 medverkat i en TV-film, The Best Christmas Pageant Ever, men det var denna film som gjorde henne känd i filmkretsar. Rollen ledde till andra, mindre roller, och 1988 flyttade hon till Paris för fler skådespelaruppdrag. 1989 återvände hon till Vancouver för att gå i high school.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Efter ett tag beslöt Balk sig för att gå på distansutbildning och återvände till Hollywood där intresset för henne ökade. 1989 spelade hon in filmen Valmont i regi av Milos Forman. 1992 belönades hon med Independent Spirit Award som pris för bästa skådespelerska i Allison Anders film Gas Food Lodging. Några år senare spelade hon huvudrollen i filmen Den onda cirkeln, i vilken hon bland annat spelade mot Neve Campbell, Rachel True och Robin Tunney. Balk har studerat wicca vilket visade sig vara ett oväntat sammanträffande med hennes fimroll. Tidigare var Balk delägare i en wiccaaffär, Panpipes Magickal Marketplace, men hon har sedan dess sålt sin andel.

Balks karriär har fortsatt, bland annat som nynazist i en roll mot Edward Norton i American History X (1998) och sedan 2000 har hon setts i ett halvdussin filmer. Hon har också gjort röstroller för tecknade filmer och TV-spel, till exempel Grand Theft Auto: Vice City.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ filmportal.de, omnämnd som: Fairuza Balk, Filmportal-ID: 2757478a50a04c1898650f62f71a0330, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Library of Congress Authorities, USA:s kongressbibliotek, id-nummer i USA:s kongressbiblioteks katalog: no97037813, läst: 1 april 2022.[källa från Wikidata]
  3. ^ Enligt hennes egen webbplats föddes hon i Kanada, men folkräkningskällan California Birth Index 1905 - 1995 uppger att en Fairuza A. Feldthouse föddes i Marin County i Kalifornien den 21 maj 1974.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]