Fairuza Balk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fairuza Balk

Fairuza Alejandra Balk, född Feldthouse den 21 maj 1974 i Point Reyes i Marin County i Kalifornien, är en amerikansk filmskådespelare. Hon har bland annat medverkat i filmen The Craft (1996) och Walt Disney Pictures Oz - en fantastisk värld (1985). Hon är även med i The Waterboy med Adam Sandler.

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Balk föddes som Fairuza Alejandra Feldthouse i Point Reyes i Kalifornien[1] som dotter till Cathryn Balk, en magdansös av holländskt ursprung och Solomon Feldthouse, en turnémusiker.

Barnstjärna[redigera | redigera wikitext]

Efter föräldrarnas skilsmässa blev Balk och hennes mor globetrotters. I början bodde de i San Francisco, på en kollektivliknande ranch. När Balk var nio år flyttade de till Vancouver i Kanada. Vid 11 års ålder flyttade de så vidare till London, där Balk utbildades vid flera prestigefyllda balett- och teaterskolor. Vid den här tidpunkten utvaldes hon att spela huvudrollen i Return to Oz, en senkommen uppföljare till Trollkarlen från Oz (1939). Det var visserligen inte hennes första roll eftersom hon 1983 medverkat i en TV-film, The Best Christmas Pageant Ever, men det var denna film som gjorde henne känd i filmkretsar. Rollen ledde till andra, mindre roller, och 1988 flyttade hon till Paris för fler skådespelaruppdrag. 1989 återvände hon till Vancouver för att gå i high school.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Efter ett tag beslöt hon att gå på distansutbildning och återvände till Hollywood där intresset för henne ökade. 1989 spelade hon in filmen Valmont i regi av Milos Forman. 1992 belönades hon med Independent Spirit Award som pris för bästa skådespelerska i Allison Anders film Gas Food Lodging. Några år senare spelade hon huvudrollen i filmen Den onda cirkeln, i vilken hon bl.a. spelade mot Neve Campbell, Rachel True och Robin Tunney. Balk har studerat wicca vilket visade sig vara ett oväntat sammanträffande med hennes fimroll. Tidigare var Balk delägare i en wiccaaffär, Panpipes Magickal Marketplace, men hon har sedan dess sålt sin andel.

Balks karriär har fortsatt, bl.a. som nynazist i en roll mot Edward Norton i American History X (1998) och sedan 2000 har hon setts i ett halvdussin filmer. Hon har också gjort röstroller för tecknade filmer och TV-spel, till exempel Grand Theft Auto: Vice City.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt hennes egen webbplats föddes hon i Kanada, men folkräkningskällan California Birth Index 1905 - 1995 uppger att en Fairuza A. Feldthouse föddes i Marin County i Kalifornien den 21 maj 1974.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]