Fallout (spelserie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fallout
Fallout
logotyp
Information
Utvecklare Interplay Entertainment
Black Isle Studios
Micro Forté
Bethesda Game Studios
Obsidian Entertainment
United Front Games
Utgivare Interplay Entertainment
14 Degrees East
Bethesda Softworks
Genre RPG
Plattform(ar) DOS
Windows
Mac OS
Mac OS X
PS2
PS3
Xbox
Xbox 360
moln (Onlive)
Första spel Fallout (1997)
Datorspelsportalen

Fallout-serien är en serie datorrollspel som producerats och släppts av spelföretagen Interplay Entertainment och på senare tid av Bethesda Game Studios. Namnet Fallout översätts till nedfall.[1] Spelen handlar om en postapokalyptisk värld, där USA har blivit en stor ödemark efter ett världsomfattande kärnvapenkrig. Handlingen hämtar mycket inspiration från andra efter katastrofen-skildringar som till exempel Mad Max-serien,[2][3] men innehåller också en hel del influenser från 50- och 60-talets pulp, tecknade serier och atombombsparanoia, såsom Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben.[4] Gemensamt för alla spelen är det poängsystem som används för att bestämma vad karaktärerna är bra på, så kallat SPECIAL.

Spelen är väldigt icke-linjära så som spelare finns det stora möjligheter till att styra handlingen. Ron Perlman gör berättarrösten i alla spel i serien, förutom till Fallout: Brotherhood of Steel.[5]

SPECIAL[redigera | redigera wikitext]

Det första spelet var ursprungligen menat att följa GURPS-rollspelsystem,[6] men Steve Jackson (skaparen av GURPS) drog sig ur projektet efter en dispyt om kontraktet parterna emellan.[7] Istället utvecklade Chris Taylor ett eget system, kallat SPECIAL (Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility och Luck) som spelet använder. SPECIAL används också i bland annat spelet Lionheart: Legacy of the Crusader.[8]

SPECIAL är rollspelsystemet som skapades för att användas i Fallout. Genereringssystemet är poängbaserat så att man har ett antal poäng att fördela mellan de olika grundegenskaperna. Vidare finns det färdigheter där man kan välja att specialisera sig på tre färdigheter ur en på förhand bestämd lista. Systemet är nivåbaserat, så när man samlat ihop en viss mängd erfarenhetspoäng går man upp en nivå och kan höja sina färdigheter. Själva spelsystemet är baserat på Action Points och chansen att lyckas med handlingar baserar sig på procentchanser.[8]

Huvudserien[redigera | redigera wikitext]

Fallout[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fallout

Fallout är den första delen i serien och spelet släpptes den 30 september 1997. Huvudpersonen kommer från en underjordisk bunker som heter Vault 13 där människor som har överlevt kärnvapenkriget har samlats i ett skyddat samhälle. Krigets förflutna började med att Kina invaderade Alaska några år efter starten av det så kallade "resource wars" som varade mellan 2052 och 2077. Efter flera års konflikt tills den 23 oktober 2077 släpptes atombomber över hela Nordamerika. Ingen vet vem det var som började, varken Kina eller USA. Den hemligheten kommer att vara begravd under jorden resten av människans historia. Historien tar sin början när utrustningen för att rena vatten i bunkern har gått sönder. Spelarens uppdrag går ut på att hitta ett kontrollchip till utrustningen så att Vault 13 kan räddas.

Fallout 2[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fallout 2

Fallout 2 utspelas 80 år efter det första spelet. Huvudpersonen från det första spelet lämnade Vault 13 och bildade en ny bosättning i ödemarken tillsammans med några andra människor i samma situation. Han dog senare av ålder och hans ättlingar tog över stammen. Precis som Vault 13 hotas byn av en förstörd livsmiljö då barn och husdjur blir sjuka och grödor växer dåligt. Det är nu spelarens uppgift att som medlem i stammen ge sig ut på jakt efter en förkrigsapparat som kallas G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit), en maskin som man hoppas kan ställa allt tillrätta igen (genom att hjälpa miljön anpassa sig så att allt kan växa igen). Ödemarken behärskas fortfarande av lika kriminella gäng och muterade varelser så uppgiften blir inte lättare än i första spelet.

Fallout 3[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fallout 3

Fallout 3 utspelar sig år 2277. I början av spelet föds ett barn i ett rum i Jefferson Memorial (byggnaden där hans föräldrar jobbade med Project Purity) och man kan se pappan (James) kolla på dig. Mamman dör direkt efter födseln. Den tid man tillbringar i bunkern sker i fyra olika åldrar, när man är 1 år, 10 år, 16 år och 19 år gammal. En dag blir man väckt av en vän och hon säger att James har flytt ur bunkern medan karaktären tror att bunkern har varit stängd sedan 2077. Vakterna försöker döda karaktären för att de tror att han/hon hjälpte James ut. När man har kommit ut är man runtom och i ruinerna av Washington D.C.. Du har ett huvuduppdrag, nämligen att hitta James och ta reda på varför han gick ut ur Vault 101. Däremot finns det en mängd av sidouppdrag som inte alls har med James att göra.

Fallout: New Vegas[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas äger rum i 2281, fyra år efter händelserna i Fallout 3 och trettionio år efter Fallout 2. New California Republic spelar en stor roll i spelets historia, som i en trevägskamp bland Caesar's Legions slavar och den mystiska Mr. House.

Courier, spelarens karaktär, var tänkt att leverera ett paket från Primm till New Vegas. Dock är Courier avlyssnad av "the great Khans" och Kasino ägaren Benny, som skjuter honom/henne och tar paketet. De lämnar sedan Courier för att dö i en grund grav. Courier hittas senare av en robot som heter Victor och skickas till lösning av Goodsprings, där doktor Mitchell räddar hans liv. Efter några medicinska tester är spelaren tillbaka i den öppna världen.

Andra spel[redigera | redigera wikitext]

Fallout Tactics[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fallout Tactics

Fallout Tactics handlar om det fiktiva brödraskapet Brotherhood of Steel, vilka har blivit engagerade i ett desperat krig. Inuti spelet så centreras handlingen ofta runt de strider som brödraskapet tvingas utkämpa. Olikt de tidigare spelen så fokuserar inte Fallout Tactics på städer, utan man vistas ofta i bunkrar, vilka utgör ett sorts huvudkvarter för brödraskapet. I dessa bunkrar får man uppdrag från en general och efter det kan man välja att antingen utforska lite eller bege sig direkt till den plats där striden kommer att äga rum. Väl framme får man en karta, där ens uppdrag är utmärkt med vissa noteringar.

Fallout: Brotherhood of Steel[redigera | redigera wikitext]

Fallout: Brotherhood of Steel utspelar sig år 2208, där du får valet att välja mellan tre olika karaktärer; Cain, Cyrus eller Nadia. Dessa har alla svurit sin trohet till Texas-varianten av Brotherhood of Steel. Man får sitt första uppdrag av brödraskapet, som går ut på att hitta en förlorad Brotherhood of Steel-paladin, som tros befinna sig i staden Carbon. Väl där får man reda på att stadens borgmästare har sålt staden till Raiders och man måste nu kämpa mot borgmästaren. Efter att ha gjort detta så attackeras staden av Raiders, vilka man måste ta hand om. Uppdraget härefter är att bege sig till staden Los, för att söka efter mutanter. Med sig på sin resa har man Vault Dweller (protagonisten från Fallout). Väl framme väntar många fler uppdrag på en.

Fallout Online[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fallout Online

Fallout Online (tidigare känt som Project: V13) är det först online-spelet i Fallout-serien och redan den 30 november 2006 började planerna för detta MMOG av Interplay Entertainment.[9] I april 2007 såldes rättigheterna till ett Fallout MMOG till Bethesda Softworks för 5,75 miljoner dollar. Dock beskriver en av klausulerna i avtalet att Interplay har rätt att påbörja produktionen av spelet, så länge det sker inom en 24-månaders gräns, från det att avtalet skrevs under. Spelet måste för övrigt lanseras inom 4 år efter att produktionen påbörjats.[10]

I april 2008 så meddelade Interplay att arbetet med ett Fallout MMOG hade påbörjats.[11] Dock lämnades en stämningsansökan in av Bethesda den 8 september 2009, rörande Project V13, till Interplay. Bethesda menar att eftersom produktionen inte påbörjats av spelet ännu så bryter Interplay mot avtalsklausulerna, om de fortsätter att arbeta med spelet.[12] Det planeras att släppas under 2012.[13]

Spelsamlingar[redigera | redigera wikitext]

Spelnamn Plattform(ar) År det lanserades
Fallout/Fallout 2 Microsoft Windows 2001
Fallout Collection Microsoft Windows 2002

Figurspel[redigera | redigera wikitext]

Spelnamn År det lanserades
Fallout: Warfare 2001

Falloutspel som aldrig släpptes[redigera | redigera wikitext]

Spelnamn Plattform(ar) År det upphävdes
Fallout[14] Playstation Okänt
Fallout Extreme[15] Playstation 2, Xbox Började aldrig riktigt utvecklas
Fallout Tactics 2[16] Microsoft Windows 2001
Van Buren[17] Microsoft Windows 2003
Fallout: Brotherhood of Steel 2[18] Playstation 2 2004
Fallout Pen and Paper d20[19] Papper 2007

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Vad Fallout betyder
 2. ^ Mad Max Computer & Console Video Games - Fallout
 3. ^ Fallout 3 - Mad Max 2 Comparison
 4. ^ Dr. Strangelove (or Why Fallout 3 Will Ruin My Life)
 5. ^ Fallout Wiki, Ron Perlman
 6. ^ The first GURPS Computer Role-Playing Game
 7. ^ Vault 13: A GURPS Post-Nuclear Adventure, The Vault
 8. ^ [a b] SPECIAL, The Vault
 9. ^ SEC Filing Detail, Project V13
 10. ^ Fallout IP Sold To Bethesda
 11. ^ Interplay returns; brings Fallout MMO
 12. ^ Bethesda and Interplay lock legal horns over Fallout MMO
 13. ^ Interplay, Coming soon
 14. ^ Fallout på Fallout Wiki
 15. ^ Fallout Extreme på Fallout Wiki
 16. ^ Fallout Tactics 2 på Fallout Wiki
 17. ^ Van Buren på Fallout Wiki
 18. ^ Fallout: Brotherhood of Steel 2 på Fallout Wiki
 19. ^ Fallout Pen and Paper d20 på Fallout Wiki

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Fallout.