Fantomen på Operan (film, 2004)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andrew Lloyd Webbers Fantomen på Operan
(The Phantom of the Opera)
GenreDrama, musikal, romantik
RegissörJoel Schumacher
ProducentAndrew Lloyd Webber
ManusAndrew Lloyd Webber, Joel Schumacher
SkådespelareGerard Butler
Emmy Rossum
OriginalmusikAndrew Lloyd Webber
ProduktionsbolagReally Useful Films, Joel Schumacher Productions, Scion Films Limited
Premiär2004
Speltid143 minuter
LandUSA, Storbritannien
SpråkEngelska
Intäkter154 270 000 $
IMDb SFDb

Andrew Lloyd Webbers Fantomen på Operan är en amerikansk/brittisk film från 2004 i regi av Joel Schumacher. Baserad på Andrew Lloyd Webbers musikal som i sin tur bygger på Gaston Lerouxs roman Fantomen på Operan.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I katakomberna under Operan i Paris, l'Opéra Populaire, bor ett missförstått musikaliskt geni med ett vanställt ansikte. Christine är en vanlig tjej i kören/baletten som geniet förälskar sig i och börjar undervisa. Han blir besatt av hennes vackra röst och hennes utseende och undervisar henne från de mörka kloakerna. Christine ser Fantomen som sin Musikens ängel och är knuten till hans vackra röst, men när hon träffar sin barndomsförälskelse Raoul så väcks hennes känslor åter till liv. Varje gång Fantomen sjunger så "förtrollar" han Christine och han får henne i "sitt våld", hon gör som han befaller. Christine ser Fantomen som Musikens ängel som hennes far har skickat till henne som han lovade på sin dödsbädd. Christines knytning till Fantomen är mycket psykisk eftersom de aldrig har träffats och Christine har aldrig sett Fantomen trots att han har sett henne flera gånger, medan hennes känslor till Raoul är mer romantiska, eftersom de var varandras "barndomskärlek". Fantomen blir sårad och känner sig förrådd och han bestämmer sig för att kidnappa Christine. Raoul tvingas då ta upp jakten på sin älskade.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera scener i filmen som besökarna av musikalen aldrig sett tidigare, till exempel svärdsduellen och ett flertal andra scener.

En bortklippt scen i Andrew Lloyd Webbers film Phantom of the Opera visar när fantomen är i sitt djupa gömställe, och sjunger låten "No One Would Listen".

Låten som spelas vid sluttexten i filmen heter "Learn to Be Lonely" och sjungs av Minnie Driver som för övrigt spelar Carlotta i filmen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]