Batman & Robin (film)

Från Wikipedia
Batman & Robin
(Batman & Robin)
Batman & Robin
Batman & Robin
GenreAction
RegissörJoel Schumacher
ProducentPeter MacGregor-Scott
ManusAkiva Goldsman
Baserad påBob Kanes Batman
SkådespelareArnold Schwarzenegger
George Clooney
Chris O'Donnell
Uma Thurman
Alicia Silverstone
OriginalmusikElliot Goldenthal
FotografStephen Goldblatt
KlippningDemmos Virkler, Mark Stevens
ProduktionsbolagWarner Brothers
DistributionWarner Brothers
PremiärUSA 20 juni 1997 (USA)
Speltid125 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget140 000 000 dollar
Intäkter238 207 122 dollar
FöregångareBatman Forever (1995)
IMDb SFDb Elonet

Batman & Robin är en amerikansk actionfilm som hade biopremiär i USA den 20 juni 1997[1], i regi av Joel Schumacher. Filmen bygger på DC Comics seriefigur Batman. Filmen är den fjärde och sista i serien av Batman-filmer som påbörjades med Batman från 1989.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I filmen kämpar Batman och Robin mot tre olika superskurkar: Mr Freeze, Poison Ivy och Bane. De får hjälp av Batgirl. Alfred blir sjuk och Bruce Wayne (Batman) måste hitta ett botemedel.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är uppföljare till Batman (1989), Batman – återkomsten (1992) och Batman Forever (1995).

I den här filmen introduceras rollfiguren Batgirl i filmserien. Hon är här systerdotter till butlern Alfred, medan hon i såväl den tecknade serien som den klassiska tv-serien är dotter till polischef Gordon.

Val Kilmer skulle åter ha spelat Batman, som han gjorde i föregångaren två år tidigare, men tackade nej. Schumacher påstod att Kilmer snarare ville ha en roll i filmen The Island of Dr. Moreau eftersom skådespelarlegenden Marlon Brando spelade titelrollen i den filmen. Kilmer menade att han inte kunde återvända på grund av datumkonflikter med filmen Helgonet han spelade med i.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Filmen ansågs av många kritiker som den sämsta Batmanfilmen, vilket resulterade i ett uppehåll i filmserien Batman. År 2005 gavs Batman Begins, en omstart på filmerna om Batman, ut. Den filmen regisserades av Christopher Nolan och fick bra kritik. Omstarten resulterade i två uppföljare, The Dark Knight som hade premiär 2008 och The Dark Knight Rises från 2012. Alla tre regisserades av Nolan och Bruce Wayne/Batman spelades då av Christian Bale i alla tre.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Batman and Robin” (på engelska). Box Office Mojo. 20 juni 1997. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=batmanrobin.htm. Läst 9 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]