The Number 23

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Number 23
(The Number 23)
GenreThriller, Drama
RegissörJoel Schumacher
ProducentBeau Flynn
Fernley Phillips
Tripp Vinson
ManusFernley Phillips
SkådespelareJim Carrey
Virginia Madsen
Logan Lerman
Danny Huston
Mark Pellegrino
Lynn Collins
Rhona Mitra
Bud Cort
ProduktionsbolagNew Line Cinema
PremiärUSA 23 februari 2007 (USA)
Speltid95 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter77 566 815 amerikansk dollar
IMDb SFDb

The Number 23 är en amerikansk thriller med Jim Carrey i huvudrollen. Filmen regisserades av Joel Schumacher efter ett manus av Fernley Phillips. Filmen hade amerikansk premiär 23 februari 2007 och Sverigepremiär den 23 mars 2007. Handlingen kretsar runt en besatthet av siffran 23 som dyker upp överallt i huvudrollsinnehavarens liv efter att han har fått en bok med titeln "The Number 23".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om att huvudrollen Walter Sparrow av sin fru får en bok The Number 23 som i slutändan visar sig skriven av honom själv innan han drabbas av en minnesförlust och blir intagen på ett mentalsjukhus.

Det visar sig att han innan sin minnesförlust mördat en kvinna och satt dit en person för mordet.

Efter att allt detta uppdagats så går Walter till polisen och anger sig själv och friar den tidigare anklagade personen.

Filmen slutar med en bibelvers från Fjärde Mosebok 32:23"You may be sure that your sin will find you out." eller svenska översättningen "Men om ni inte gör så, syndar ni mot Herren, och då skall ni veta att synden drabbar er". Filmen och händelser kring filmen har lett till att fans har börjat leta efter förekomster av talet 23 (och av andra datamängder som via olika algoritmer kan ge resultatet 23) i filmen.

Roller, i urval[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Professionella recensioner[redigera | redigera wikitext]

Filmen har till största del fått ta emot negativ kritik från professionella recensenter, både utländska och svenska. Svenska dagbladet gav filmen betyget 1 av 5. Aftonbladet gav den 1 plus av 5 möjliga. Expressen var den mest generösa tidningen med 2/5 getingar, men visserligen med en rätt negativ kommentar av recensenten Jonas Cramby: "Själv räknade jag ut hur filmen skulle sluta efter ungefär 23 minuter och tillbringade resten av tiden med att reta mig på hur fult Schumacher valt att göra scenerna där Carrey spelar hårdkokt noirdeckare". Den utländska pressen har inte varit mycket generösare - med undantag för bland annat Richard Roeper och George Pennachio på KABC-TV i Los Angeles, som gav The Number 23 två tummar upp under TV-programmet Ebert & Roeper.

Filmrecensionshemsidor[redigera | redigera wikitext]

Även om den professionella kritiken har varit hård har andra som sett filmen och kommenterat den varit generösare med betygen och kommentarerna, men även bland dessa så finns det undantag. På IMDb har filmen fått ett snittbetyg på 6,2/10 (9 193 röster), men på recensionssidan rottentomatoes.com så har 153 av 167 recensioner varit negativa och den har fått ett betyg på 8%.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]