Februarirevolutionen 1848

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Februarirevolutionen 1848
Barricades rue Saint-Maur. Avant l'attaque, 25 juin 1848. Après l’attaque, 26 juin 1848.jpg
Barrikaderna på Rue Saint-Maur under upproret.
PlatsParis, Frankrike Frankrike
Datum22 februari-2 december 1848
KaraktärRevolution
Part IDemonstranter
Part IIFranska staten
ResultatKung Ludvig Filip I av Frankrike avgick
Andra franska republiken utropad

Februarirevolutionen 1848 var den revolution i Paris i Frankrike som under perioden 22-24 februari 1848 ledde till julimonarkins fall och utropandet av den andra republiken.

Efter den första republiken hade monarkin återupprättats genom den Bourbonska restaurationen 1814. Efter julirevolutionen 1830 efterträddes Karl X av Ludvig Filip I. Den så kallade julimonarkin kom att bestå i arton år innan den, till allmän förvåning, kollapsade 24 februari 1848 efter tre dagars strider på Paris gator.

Den 22 februari hade regeringen förbjudit en av den republikanska oppositionens politiska banketter. Arbetare, som aldrig skulle ha haft råd att närvara på banketten, började samlas på gatorna och efter mindre sammanstötningar med polisen började de upprätta barrikader. Februarirevolutionen hade börjat.

Guizots regering avgick den 23 februari efter att ha övergivits av den småborgerlighet vars stöd den trodde sig ha. Vänsterledarna Louis Mathieu Molé och Adolphe Thiers avböjde erbjudandet att bilda regering men Odilon Barrot accepterade. Den första militärdivisionens attacker mot barrikaderna under Bugeauds återkallades. Men då var det redan för sent: Resningen hade redan spritt sig över hela Paris.

Den 24 februari sköt nationalgardet, delvis på grund av olyckliga omständigheter, demonstrerande arbetare och när industriproletariatet i Paris förstäder (les faubourgs) begav sig till Paris' centrum senare samma dag efter de olycksaliga skotten välkomnades de av nationalgardet.

Kungen Ludvig Filip I abdikerade till förmån för sin sonson Ludvig Filip, greve av Paris efter att nationalgardet vägrat hälsa honom som sin ledare. Men monarkin kunde inte räddas. Den uppretade folkmassan framtvingade en provisorisk regering och den andra republiken utropades av Lamartine i Hôtel de Ville.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]