Fiat Punto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fiat Punto - första generationen 1993-1999
Fiat Punto - andra generationen 1999-
Fiat Punto - andra generationen efter ansiktslyftningen 2003

Fiat Punto lanserades i sin första version 1993 och ersatte då Fiat Uno. 1995 blev den Årets bil i Europa. Modellen kan storleksmässigt jämföras med exempelvis Volkswagen Polo och det var också denna som skulle bli huvudkonkurrent. Modellen såldes med antingen 3 eller 5 dörrar, samt som cabriolet. I Sverige är Punto 55 och Punto 75 vanligast av denna generation, båda med FIRE-motorer.

År 1999 lanserades en efterföljare med samma namn och snarlik design, men med ett nytt, blått märkesemblem. Då särskiljdes också 3-dörrarsversionen som ett mer sportigt alternativ, genom designattribut, utrustning och motoralternativ. I Sverige såldes Punto 60 och Punto 80, den senare med en fyrventilsvariant av FIRE-motorn.

År 2003 fick Punto en liten ansiktslyftning med nya inredningsmaterial, nya strålkastare och baklyktor. I samband med detta presenterades också en gasdriven version, som bland annat har köpts av Göteborgs stad. Denna har flera gånger utsetts till årets miljöbil i Sverige. Precis som övriga gas-bilar har den inte sålt i särskilt många exemplar, säkert beroende på att distributionsnätet för gas är dåligt utbyggt i Sverige.

Ute i Europa säljs Punto fortfarande, men i Sverige har den under 2007 ersatts av den större Fiat Grande Punto. Gasversionen såldes dock fram till 2008.

Fiat Punto var vändpunkten för Fiats kvalitetsproblem, för Punto var den första Fiat på länge med rostskydd och byggkvalité i klass med konkurrenterna.