Filébroderi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rino.fisichella-a-lodi.JPG

Filébroderi, broderi utfört på ett nätunderlag, så oftast å kallad filé. Benämningen omfattar olika tekniker och kan utföras på handknutna eller vävda nät.

I Egypten, Kina och centralamerika förekom broderi på nät minst 2000 år f Kr. men i Europa verkar tekniken först dyka upp under medeltiden. De tidigaste bevisen för filébroderi i Europa är engelska inventarieförteckningar från 1327. Under 1500- och 1600-talen var broderitypen högsta mode.

Broderiet förekommer ofta på damkläder under renässansen, men även på inredningstextilier av linne. Tekniken har inom allmogekonsten använts för takdukar under 1700-talet, för hyllister och dekoration av sänglinne. Motiven är oftast geometriska.[1]

Till broderiet används oftast ett regelbundet nät som fuktast och spänns upp i en filéram så att maskorna bildar regelbundna rutor. Nålen som används bör vara lång och trubbig och garnet ska i grovlek motsvara det knutna nätet. Sömsätten kan variera men man arbetar med en fortlöpande tråd.


De tre populäraste formerna av filébroderi under olika tider har varit: filet antique, file Richelieu och file guipure. Filévirkning imiterar filébroderi.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagord Filébroderi)