Anna Göransdotter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anna Göransdotter, född 1797 i Norra Skärvågen i Föllinge församling i Jämtland, död 1867, var en svensk konsthantverkare.

Den textila allmogekonsten i äldre tid är oftast anonym och dess konstnärer okända, men ett litet antal av dem är kända från 1800-talet genom muntlig tradition. Bland dem finns Elna Jonsdotter i Blekinge, "fru Ådal eller Åmark" i Asarum, Brita Carlsdotter Rudolphi (1813-1887), Brita-Kajsa Karlsdotter (1816-1915) och Anna Göransdotter.

Anna Göransdotter föddes i Föllinge socken och var under sitt liv inhyst på olika gårdar i denna socken, bland annat hos sin bror i Skärvågen, innan hon avled i Oviken. Hon beskrivs i husförhörsböckerna som "sjuklig", men också "intelligent med goda förståndsgåvor och väl läskunnig". Hon var verksam som textilkonstnär och angavs formellt ha varit "sömmerska". Hon är i konsthistorien känd för sina broderade bilder med berättelsemotiv, av vilka ett tiotal är bevarade, de flesta tillverkade 1838-49. Många av dem har bröllopsmotiv. Hennes stil med de naturalistiska motiven anses vara personligt influerad och är huvudsakligen i blått på vit botten, men även i rött och gult. Denna typ av berättande bilder var ovanliga inom den folkliga textilkonsten, och hon signerade dessutom sina verk, något som också var ovanligt bland folkkonstnärerna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Alm, Göran (red.), Signums svenska konsthistoria [Bd 9] Karl Johanstidens konst, Signum, Lund, 1999