Magna Carta-bonaden

Från Wikipedia
Magna Carta-bonaden
KonstnärCornelia Parker
Basfakta
Tillkomstår2014-15
TypBroderi
MaterialTextil
MotivAvbildning av Wikipediaartikel på engelska om Magna Carta 14 juni 2014
Mått (h×b)13 × 1,5 meter 
Dokumentärfilm om tillkomsten av Magna Carta-bonaden

Magna Carta-bonaden är ett broderi som skapats av den brittiska installationskonstnären Cornelia Parker. Det är ett broderi med hela artikeln om Magna Cartaengelskspråkiga Wikipedia den 14 juni 2014, 799-årsdagen av undertecknandet.

Den handbroderade bonaden, som färdigställdes 2015, är 1,5 meter på bredden och 13 meter på höjden. Den är gjord på beställning av Ruskin School of Art vid University of Oxford i samarbete med British Library,[1], efter en konstverkstävling 2014.

Cornelia Parker använde en skärmbild av artikeln om Magna Carta på engelskspråkiga Wikipedia, vilken överfördes i tryck på textil. I likhet med produktionssättet på Wikipedia utfördes därefter broderiet kollektivt av ett antal enskilda personer. Tygstycket delades i 87 delar och delarna broderades av 200 personer, som berörts av eller på annat sätt varit associerade med Magna Carta.[2] Medlemmar i Embroiderers' Guild broderade bilderna, med minst en bild utvald för varje region i Storbritannien. Konstverket inlemmar en tefläck från en fånge och en blodfläck från journalisten Alan RusbridgerThe Guardian, vilken råkade sticka sig i ett finger när han sydde.[3]

Magna Carta-bonaden förevisades på British Librarys 800-årsjubileumsutställning om Magna Carta från maj 2015.

Tillkomst[redigera | redigera wikitext]

Magna Carta-bonaden i sin helhet

Cornelia Parker bjöd in omkring 200 personer för att brodera delar av verket, bland andra fängslade, medborgarrättskämpar, parlamentariker, advokater och konstnärer. En stor del av arbetet utfördes av 36 fångar från tretton olika fängelser i England, under överinseende av organisationen Fine Cell Work. Av professionella konsthantverkare deltog, förutom medlemmar i Embroiderers' Guild, elever vid Royal School of Needlework i London samt hantverksföretaget Hand & Lock.

De yngsta bidragsgivarna var sex studerande vid La Retraite Roman Catholic Girls' School i London.[4]

Medverkande konsthantverkare i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]