Hoppa till innehållet

Firefly

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om TV-serien. För albumet av Uriah Heep, se Firefly (musikalbum). För låten av Christina Metaxa, se Firefly (sång). För flygplanet, se Fairey Firefly.
Firefly
Firefly logotype.svg
OriginaltitelFirefly
GenreRymdvästern
Skapad avJoss Whedon
MedverkandeNathan Fillion
Gina Torres
Alan Tudyk
Morena Baccarin
Adam Baldwin
Jewel Staite
Sean Maher
Summer Glau
Ron Glass
MusikGreg Edmonson[1]
FotografDavid Boyd[1]
KlippareLisa Lassek[1]
Sunny Hodge[1]
John Peter Bernardo[1]
Antal avsnitt14/1
Längd (per avsnitt)45 minut[2]
Antal säsonger1 [3]
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagMutant Enemy Productions[1]
20th Century Fox Television[1]
ProducentJoss Whedon[1]
Lisa Lassek[1]
Brian Wankum[1]
Gareth Davies[1]
Tim Minear[1]
Ben Edlund[1]
Distributör20th Television
Netflix
Disney+
Sändning
OriginalkanalFox Broadcasting Company
Originalvisning2002
Kronologi
UppföljareSerenity
Serenity: Those Left Behind
Serenity: Better Days
Externa länkar
IMDb
Redigera Wikidata

Firefly är en science fiction-tv-serie skapad av Joss Whedon (Buffy och Angel är två andra TV-serier han har skapat). Serien premiärsändes i USA och Kanada den 20 september 2002 och i Sverige har den visats i den digitala kanalen TV400[4] mellan den 14 januari[5] och den 22 april 2005.[6] Det gjordes sammanlagt 14 avsnitt, där det första är ett dubbelavsnitt.

Serien sändes av FOX Networks, vilka beslutade att lägga ned serien efter endast 11 avsnitt. Tack vare en massiv insats från seriens fans och en stor försäljning av DVD-samlingen lyckades dock Whedon övertyga Universal Studios att de skulle producera en film baserad på serien (Universal äger rättigheterna till totalt tre filmer). Filmen, som heter Serenity efter namnet på besättningens rymdskepp, hade premiär den 30 september 2005.

Firefly är en science fiction-serie med tydliga westerninfluenser. Den har en god portion humor, men tar samtidigt upp allvarliga frågor, och det finns inga tydliga hjältar i den värld där den utspelar sig (se gärna episodguiden nedan).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Firefly utspelar sig år 2517Jordens resurser är förstörda och mänskligheten har lärt sig att trafikera rymden och har bosatt sig på ett hundratal planeter, månar och rymdstationer i ett fjärran solsystem. Efter ett blodigt inbördeskrig mellan alliansen (som representerar de rika ”inre” planeterna) och ”brunrockarna” (från de yttre planeterna, förespråkare för ett friare samhälle) där alliansen stod som vinnare, livnär sig brunrocksveteranen Malcolm Reynolds på tillfälliga arbeten på båda sidor om lagens råmärken, såsom smuggling och stölder. Han är numera kapten för ett skepp av typen ”firefly”, och i serien får man följa hans och besättningens äventyr.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

  Nathan Fillion  –  Kapten Malcolm "Mal" Reynolds
  Gina Torres  –  Zoe Washburne
  Alan Tudyk  –  Hoban "Wash" Washburne
  Morena Baccarin  –  Inara Serra
  Adam Baldwin  –  Jayne Cobb
  Jewel Staite  –  Kaylee Frye
  Sean Maher  –  Doktor Simon Tam
  Summer Glau  –  River Tam
  Ron Glass  –  Shepherd Book

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt Handling
Serenity (pilot) Besättningen bärgar last från ett förlist rymdskepp, men behöver göra sig av med det då det är alliansegendom. Man tar ombord nya passagerare omedvetna om att ännu farligare last kommer med dem.
The Train Job Besättningen lejs av maffiabossen Niska för att stjäla från ett tåg. Det visar sig dock att lasten består av medicin som behövs i gruvstaden Paradiso, och ett svårt val behöver göras.
Bushwhacked Efter att ha mött ett försåtminerat rymdskepp tar besättningen på den enda överlevande efter ett Reaveranfall. Serenity blir sedan bordat av en allianskommendör på jakt efter Simon och River.
Shindig För att få ett fraktjobb deltar Mal i en socitetsbal, och en dans med Inara leder till att han (av misstag) utmanar en svärdsmästare på duell.
Safe Simon blir kidnappad av bybor som behöver en läkare, och Mal blir tvungen att söka hjälp från alliansen för att vårda den allvarligt skadade Book. Samtidigt riskerar River, som följt med Simon, att brännas på bål som häxa.
Our Mrs. Reynolds Besättningen deltar i firande på i ett samhälle som de har befriat från banditer, och först när de lämnat planeten upptäcker de att Mal av misstag har gift sig med en kvinna vid namn Saffron. Men alla är inte vad de utger sig för att vara.
Jaynestown Serenity återvänder till en planet där Jayne en gång i tiden har misslyckats med en stöld. När de kommer dit blir de dock överraskade, eftersom lokalborna betraktar Jayne som en mytologisk hjälte i stil med Robin Hood.
Out of Gas Efter en explosion som sätter Serenity ur funktion beordrar Mal alla att lämna skeppet, men stannar själv kvar i hopp om att någon ska svara på nödanropen och besättningens liv ska kunna räddas. Avsnittet visar glimtar från hur de olika besättningsmedlemmarna kom med på Serenity.
Ariel Simon föreslår att besättningen ska hjälpa till att ta River till ett sjukhus på en av alliansens huvudplanter så att han kan undersöka henne. I gengäld berättar han var de ska hitta medicin och utrustning värt en förmögenhet på de yttre planeterna.
War Stories Wash kräver att få följa med Mal på ett uppdrag istället för att hans fru Zoe ska åka med, men det går fel och de blir tillfångatagna och torterade av Niska som vill hämnas för tidigare "oförrätter".
Trash Mal upptäcker att Saffron har gift sig med en av hans gamla veterankamrater, men när han avslöjar henne erbjuder hon honom att ta del i det perfekta brottet.
The Message Mal och Zoe får ett paket med posten, och när de öppnar det visar det sig vara kroppen från en av deras gamla krigskamrater och ett meddelande om att frakta honom till hans familj.
Heart of Gold Besättningen kommer till en bordells undsättning, när en gammal vän till Inara ber om deras hjälp.
Objects in Space En prisjägare på jakt efter River lyckas smyga sig ombord på Serenity och tar metodiskt besättningen tillfånga, en efter en.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

WatchMojo.com placerade Firefly på plats 5 på deras lista "Top 10 TV Shows to Binge On"[7] och seriens fandom, benämnda Browncoats, på plats 10 på listan "Top 10 Movie and Television Fandoms".[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h i j k l m] Källangivelsen på Wikidata använder egenskaper (properties) som inte känns igen av Modul:Cite
  2. ^ hämtat från: hebreiskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database.[källa från Wikidata]
  4. ^ ”Hela nio seriestarter under TV400:s premiärveckor”. TV4-Gruppen. 13 januari 2005. Arkiverad från originalet den 28 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130528092820/http://www.tv4gruppen.se/Templates/TV4Gruppen/Pages/StandardPage.aspx?id=6325&epslanguage=sv. Läst 12 oktober 2013. 
  5. ^ ”20.00 Seriestart: Firefly”. Svensk mediedatabas (SMDB). 14 januari 2005. http://smdb.kb.se/catalog/id/001982225/5. Läst 12 oktober 2013. 
  6. ^ ”20.00 Firefly”. Svensk mediedatabas (SMDB). 22 april 2005. http://smdb.kb.se/catalog/id/001982327/9. Läst 12 oktober 2013. 
  7. ^ Brayton, Rebecca (20 december 2013). ”Top 10 TV Shows to Binge On” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 24 december 2013. https://web.archive.org/web/20131224125204/http://www.watchmojo.com/video/id/12053/. Läst 23 december 2013. 
  8. ^ Brayton, Rebecca (17 juli 2014). ”Top 10 Movie and Television Fandoms” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 22 juli 2014. https://web.archive.org/web/20140722135036/http://www.watchmojo.com/video/id/12628/. Läst 22 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]