Fläckdrillsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fläckdrillsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Actitis macularia -Alaska-8.jpg
Adult i häckningsdräkt
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Actitis
Art Fläckdrillsnäppa
A. macularia
Vetenskapligt namn
§ Actitis macularia
Auktor Linné, 1766
Fläckdrillsnäppans läte
Hitta fler artiklar om fåglar med

Fläckdrillsnäppa (Actitis macularia) är en liten amerikansk vadare som är systerart till den eurasiska drillsnäppan (A. hypoleucos).[2]

Taxonomi och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Adult i häckningsdräkt

Tillsammans med sin systerart drillsnäppan bildar de släktet Actitis. Dessa båda arter ersätter varandra geografiskt men det förekommer att felflugna individer av motsatta arter hybridiserar med varandra.

De är flyttfåglar som häckar nära färskvatten i större delen av Kanada och USA och de flyttar till södra USA och Sydamerika vintertid. Fläckdrillsnäppan observeras sällsynt i västra Europa.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Fläckdrillsnäppan har påträffats flera gånger i Sverige, senast den 25 november 2014 i Skåne[3].

Utseende och fälkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Fläckdrillsnäppan är en liten vadare som mäter 18-20 cm. De adulta fåglarna har gula ben och en orange näbb med svart spets. Kroppen är brun på ovansidan och vit under med svarta fläckar. När fåglarna inte häckar saknar deras dräkt de svarta fläckarna och de är då väldigt lika den eurasiska drillsnäppan och den enda egentliga skillnaden är det mer urtvättade vingmönstret som ses då fläckdrillsnäppan flyger, samt de ljusgula benen och fötterna. Det som de båda Actitis-arterna har gemensamt är att de båda flyger med mycket stela vingar lågt ovanför vattenytan och de ses sällan i flock.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Fläckdrillsnäppan bygger sina fågelbon på marken. Honorna parar sig ibland med mer än en hane och hon låter då hanen ta hand om ruvningen. De födosöker på marken eller i vattnet, eller fångar insekter i luften. De lever av insekter, kräftdjur och andra ryggradslösa djur. Fläckdrillsnäppan kan kännas igen när den äter på grund av sitt konstanta nickande och vippande.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Birdlife International 2016 Actitis macularia Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 2016-12-10.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  3. ^ www.Natursidan.se, Sveriges åttonde fläckdrillsnäppa upptäckt

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]