Fläckfrossmygga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fläckfrossmygga
Nuttall et Shipley 1901 Anopheles maculipennis.jpg
Bilden visar en hona.
Systematik[1]
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamHexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningTvåvingar
Diptera
UnderordningMyggor
Nematocera
FamiljStickmyggor
Culicidae
SläkteMalariamyggor
Anopheles
ArtFläckfrossmygga
An. maculipennis
Vetenskapligt namn
§ Anopheles maculipennis
AuktorMeigen, 1818
Hitta fler artiklar om djur med

Fläckfrossmygga, Anopheles maculipennis är en art i släktet malariamyggor som återfinns i den palearktiska djurgeografiska regionen. Myggans larver förekommer i vatten, där de livnär sig på mikroorganismer. Som vuxna, flygande myggor äter såväl hanarna som honorna nektar, men honorna behöver dessutom blod från däggdjur för att kunna utveckla ägg.[1] Arten är inte känd som så kallad biologisk vektor för malaria, och sprider således inte malaria till människor.

Artens svenska namn är sedan juni 2016 Fläckfrossmygga.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten förekommer i Kontinentaleuropa och vidare österut till Sydvästasien och Persiska viken, och därefter norrut ända till norra Sibirien.[1]

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Anopheles maculipennis förekommer i många olika akvatiska miljöer, såsom i dammar, bäckar, myrar, kärr och andra stillastående vatten. De återfinns ibland också i mycket små och synnerligen temporära vattensamlingar, såsom i håligheter i träd, i bladveck på växter, samt i konstgjorda behållare som exempelvis lerkrukor.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Honorna lägger äggen ett och ett på vattenytan i lugna vattendrag, gärna där det finns vattenväxter. Äggen är avlånga. Varken ägg eller larver tål uttorkning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Species details” (på engelska). Catalogue of Life. Species 2000 & ITIS. Januari 2011. http://www.catalogueoflife.org/col/details/species/id/8629490/source/tree. Läst 26 februari 2013. 
  2. ^ Pressmeddelande från SVA 2016-06-01: Stickmyggorna har fått svenska namn, http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/stickmyggorna-har-fatt-svenska-namn läst 2016-06-01