Flashmob

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En grupp människor har samlats på en offentlig plats för att ha kuddkrig i Toronto.
Under kampanjen Köp inte ryska varor! har ett antal flashmobs arrangerats (de "döda" är en syftning till Ukrainas offer).

En flashmob[1], blixtdemonstration, är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats, och där gör någonting oväntat en kort period och sedan skingras direkt efter. Flashmobs organiseras via internets sociala medier, e-post eller telekommunikation.

Världen[redigera | redigera wikitext]

Ett mycket stort antal flashmobs har arrangerats på alla möjliga håll i världen. Den vanligaste typen är att en större folkmassa samlas och dansar till en tidigare bestämd låt med bestämda danssteg. Andra exempel är att man har kuddkrig, vattenkrig eller snöbollskrig. Oftast filmas allt och läggs upp på bland annat sociala medier och andra delar av internet.

Flashmob-tekniken har också använts i politiska syften, som en typ av demonstration. Ett antal sådana "blixtdemonstrationer" genomfördes under 2014 i Ukraina som del av kampanjen Köp inte ryska varor!.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett par exempel på flashmobs i Sverige, till exempel i Stockholm, där en grupp på tjugo personer ställde sig framför en och samma bankomat, trots att där fanns ytterligare en bankomat bredvid denna. Ett par minuter senare började alla prata i mobiltelefon samtidigt[2]. Ett annat exempel är i Jönköping, där man startade ett kuddkrigJuneporten vid ett visst klockslag. Citykaos var ett program som gjorde flashmobs under hösten 2008.

Den 8 juli 2009 arrangerade dansgruppen Bounce en flashmob då de dansade på Sergels torg, Stockholms centralstation och Stureplan till låten Beat It för att hylla den nyligen bortgångne Michael Jackson,[3][4] Bounce hade på sin Myspace-sida efterlyst minst 100 dansare som ville delta, och i förväg lära sig stegen till dansen. Hyllningen filmades och lades upp på videosajten Youtube.

Det var klockan 21.00 på torsdagskvällen den 14 december 2017 i Umeå som ett hundratal personer helt plötsligt började sjunga "Rudolf med röda mulen" utanför Musikhjälpens glasbur på Rådhustorget.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]