Flashmob

Från Wikipedia
En grupp människor har samlats på en offentlig plats för att ha kuddkrig i Toronto 2005.
Under kampanjen Köp inte ryska varor! har ett antal flashmobs arrangerat "de döda" som är en syftning till offren i konflikten i östra Ukraina 2014.

En flashmob[1], blixtdemonstration, är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats, och där gör någonting oväntat, som en koreograferad dans, en kort period och sedan skingras direkt efter. Flashmobs organiseras via internets sociala medier, e-post eller telekommunikation.

Världen[redigera | redigera wikitext]

Ett mycket stort antal flashmobs har arrangerats på alla möjliga håll i världen. Den vanligaste typen är att en större folkmassa samlas och dansar till en tidigare bestämd låt med bestämda danssteg. Andra exempel är att man har kuddkrig, vattenkrig eller snöbollskrig. Oftast filmas allt och läggs upp på bland annat sociala medier och andra delar av internet.

Flashmob-tekniken har också använts i politiska syften, som en typ av demonstration. Ett antal sådana "blixtdemonstrationer" genomfördes under 2014 i Ukraina som del av kampanjen Köp inte ryska varor!.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det finns många exempel på flashmobs i Sverige. Några exempel:

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]