Flatulens

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”fis” leder hit. För andra betydelser, se FIS.
Flatulens
Latin: flatus, flatulensis
Tyska bönder bemöter uttalanden om aska och svavel i en påvlig bulla från Paulus III, i Martin Luthers Avbildningar av påvedömet.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10R14
flatulens (ljudprov)

Flatulens är ett utsläpp av ofta illaluktande gaser ur analöppningen. Gasblandningen består till största del av kvävgas och koldioxid, men också antändningsbar vätgas och metangas. Flatulens uppstår då anus utsätts för tryck. Flatulens uppstår bland annat i tarmarna under jäsning av mat men orsakas också av svald luft. Det karakteristiska ljudet betingas av att ringmuskeln och i vissa fall skinkorna vibrerar. Då flatulensen innehåller små mängder svavelhaltiga gaser, till exempel svavelväte och merkaptaner, upplevs lukten ofta som en odör.

I många kulturer uppfattas mänsklig flatulens i offentlig miljö som genant eller tabu. Fenomenet kan också, beroende på sammanhang, anses humoristiskt och ibland använder sig komiker av exempelvis så kallat pruttljud (ibland med hjälp av en pruttkudde) för att skapa komik. Vissa upplever det enbart som dålig eller barnslig humor.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Ett annat ord för flatulens är exempelvis väderspänning. I singularform kallas en gas från ändtarmen med folkliga och starkt vardagliga uttryck bl.a. prutt, fis, fjärt, mök, mjök eller brakskit, brakfis och brakare, när man släpper en kraftig sådan. En riktigt illaluktande gas, kan kallas för "äggmök" exempelvis. Det finns också verb och olika uttryck som beskriver företeelsen, till exempel "att släppa sig" eller "att släppa väder".

Vaginalflatulens[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Vaginalflatulens

Flatulens från vagina kallas också garrulitas vaginæ eller flatus vulvæ.[1] Mer vardagligt fittfis eller musprutt.[2][3] Dessa kan uppstå när penis eller dildo förs in i slidan och det pressas med luft in. Det är denna luft som sedan pressas ut genom vaginaöppningen och ger upphov till det fisliknande ljudet. Det är dock inte en riktig fis, utan består av doftlös luft, och är helt naturligt.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]