Dildo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Dildo (olika betydelser).
En dildo.

Dildo [-n, -ar], löspenis, är en penisattrapp som kan användas både vid kvinnlig och manlig onani. Den är vanligen tillverkad av plast, latex eller silikon. Innehåller den även en el-/batteridriven vibrator, eller liknande, är den per definition inte en dildo, utan kallas "massagestav" eller "vibrator".

Dildoar finns för både analt och vaginalt bruk. De kan ha stora fetischistiska värden för enskilda eller par och kan i förspelet föras över huden. Om storleken är rätt kan de även användas för artificiell fellatio.

Det finns också krökta dildoar särskilt avsedda för stimulering av G-punkten.

Material och form[redigera | redigera wikitext]

Tidiga dildoar var gjorda av sten, trä eller keramik. Under 1940-talet kom en variant av gummi med en stålfjäder inuti. Mer moderna material som PVC och jelly är styvare. De innehåller dock mjukgörare, ftalater, varför det befaras att de innebär en hälsorisk.[källa behövs] Det finns även dildoar utan mjukgörare.

Dildoar av silikon är dyra men mer hygieniska, då de har en porfri yta och kan både frysas och kokas.

Det finns även dildoar av rostfritt stål som av vissa uppskattas för sin tyngd eller möjligheten att värmas eller kylas. Dessa är även lämpliga för elektrostimulation. Även dildoar av glas förekommer, ofta i fantasifulla former.

Formen är vanligtvis penisliknande, mer eller mindre realistisk.

Specialvarianter som är vanliga är analplugg, dubbeldildo – som kan användas av två personer samtidigt – och strap-on-dildon. Den senare monteras i ett speciellt bälte på en kvinna som därefter kan penetrera sin partner – kvinna eller man. En dildo kan även sättas fast på låret med en rem eller på en blank yta med hjälp av en sugkopp.

Dildoar specifikt avsedda för anal stimulering har i många fall mer eller mindre tydligt framträdande kulor längs hela eller större delen av sin längd.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Föremål som hittats från senpaleolitikum, som har sagts vara batonger, har på senare tid ansetts med stor sannolikhet ha använts för sexuell njutning [1]. Tveksamhet finns dock hos arkeologer att erkänna dessa föremål som sexleksaker. Det är sannolikt att de har använts av kvinnor när männen var ute på jakt [2]. Det finns illustrationer av en dubbeländad trädildo från Zanzibar från sent 1800-tal[3].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Marshack 1972: 333; Vasey 1998: 420
  2. ^ Taylor 1996: 128
  3. ^ Haberlandt (1899: 669)