Tabu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen från 1977, se Tabu (film). För den indiska skådespelaren, se Tabu (skådespelare). För orten i Elfenbenskusten, se Tabou (ort). För uppslagsordet oren, se Oren (olika betydelser).

Tabu är något som allmänt uppfattas som antingen mycket förbjudet eller alltför heligt för "vanliga" människor att utföra. Exempel på förbud är kannibalism, pedofili och incest.

Exempel på tabu är matrestriktioner inom religion, exempelvis halal och kosher, religiös vegetarianism och kannibalism. Andra exempel är sexuella, exempelvis homosexualitet, förhållanden mellan personer från olika folkgrupper, incest, pedofili, nekrofili och även beteendemässiga, som att rapa eller släppa sig, använda vissa sorters droger, osv. Även att som kvinna inte dölja håret i vissa muslimska länder och visa nakenhet i västvärlden är exempel på tabu. Dessutom kan vissa hälsoproblem anses tabubelagda, såsom avföringsinkontinens för att bara nämna ett exempel.

Inga tabun är universella, men vissa, som exempelvis incest, förekommer i majoriteten av världen. Många tabun finns kvar långt efter att den ursprungliga anledningen till dem försvunnit, vilket gör att man kan sluta sig till att tabun avslöjar något av ett samhälles historia, i de fall då en sådan historia inte finns nedskriven.

Ett tabu förhindrar ofta diskussion om det ämne som tabut handlar om, vilket kan leda till att felaktig information lärs ut i exempelvis skolor och att ord som är tabu byts ut.

Ofta anges rationella orsaker till ett tabu. Avföring och andra kroppsutsöndringar kan smitta folk med sjukdomar, i griskött kan det finnas parasiter, droger är hälsofarliga och så vidare. Ofta är sådan rationalisering dock en efterhandskonstruktion – bibelns tabun mot att äta olika typer av djur grundar sig inte på rädsla för parasiter utan bygger på att vissa djur anses onaturliga, t.ex. vattendjur utan fjäll, grisar som är orena och har klövar utan att idissla, harar som anses idissla utan att ha klövar etc. När det gäller fläskkött är parasitrisken liten – många kulturer har ju haft fläsk som en viktig födokälla utan problem med parasiter och insjöfisk kan ge parasiter utan att vara tabu.

De flesta kulturer tillåter också vissa varianter av sådant som annars anses tabu, till exempel vissa droger.

En kulturs tabu kan också vara identitetsskapande, där gruppen identifieras som de som gör på det rätta sättet, medan andra grupper bryter mot reglerna.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Tabu är ett ord med polynesiskt ursprung som innebär en allmän uppfattning, ofta grundad i religion, om att något är heligt eller förbjudet. Första kända användandet av ordet i engelskan har James Cook (1777) som upphovsman.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ljung, Magnus (2007). Svordomsboken. Norstedts Akademiska Förlag. sid. 37. ISBN 978-91-7227-539-3