Flicka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Robert Brobergs album, se Tjejjer. För filmen, se Flicka (film).
Flicka

En flicka eller, i vardagliga sammanhang, tjej, är ett mänskligt barn av kvinnligt kön. Åldern då en flicka övergår till att räknas som kvinna varierar i olika samhällen, men ligger vanligen vid 18-årsåldern, vanligtvis i slutet av adolescensen.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Flickor utvecklar kvinnliga kännetecken genom att ärva två x-kromosomer, en från varje förälder. De utvecklar vanligen ett kvinnligt fortplantningssystem. Flickors kroppar går igenom gradvisa förändringar under puberteten. Puberteten är processen av fysiska förändringar varigenom ett barns kropp mognar till en vuxen kropp som är kapabel till att genom sexuell fortplantning möjliggöra befruktning. Detta påbörjas av hormonella signaler från hjärnan till könskörtlarna. Som en reaktion på signalerna, producerar könskörtlarna hormoner som stimulerar libido (könsdrift) och växten, funktionen och omvandlingen av hjärnan, benen, musklerna, blodet, huden, håret, brösten och de sexuella organen. Fysisk växt (längd och vikt) accelererar i den första halvan av puberteten och är fullföljd när barnet har utvecklat en vuxen kropp. Puberteten är en process som vanligtvis utspelar sig mellan åldrarna 10 och 16, men dessa åldrar skiljer sig från flicka till flicka. Den större milstolpen i flickors pubertet är menarche, början av menstruationen, som genomsnittligt sker mellan åldrarna 12 och 13.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Det fanns 2004 enligt Unicefs beräkningar 2,18 miljarder levande personer under 18 år varav dessa är över 1 miljard flickor.[1] Sedan 1700-talet har förhållandet av födseln mellan flickor och pojkar observerats, och man har kommit fram till att det föds något färre flickor än pojkar (cirka 1050 pojkar per 1000 flickor). Trots att den internationella konventionen ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter har slagit fast att "grundläggande utbildning ska vara obligatorisk och gratis för alla" går färre flickor (59–65 %) i skola än pojkar (70–74 %). Det har gjorts globala såväl som regionala kraftansträngningar för att få stopp på denna ojämlikhet (till exempel Millenniemålen), och sedan 1990 har klyftan minskats.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]