Flicka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, se Flicka (film).

Flicka

En flicka är ett mänskligt barn av kvinnligt kön.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Flickor utvecklar kvinnliga kännetecken genom att ärva två x-kromosom, en från varje förälder.

Flickor har vanligen ett kvinnligt fortplantningsorgan. Vissa intersexuella barn med oklara genitalier och genetiskt manliga transpersoner-barn, kan också klassificeras eller självidentifiera sig som flickor.

Flickors kroppar går igenom gradvisa förändringar under puberteten. Puberteten är processen av fysiska förändringar varigenom ett barns kropp mognar till en vuxen kropp som är kapabel till att genom sexuell fortplantning möjliggöra befruktning. Detta påbörjas av hormonella signaler från hjärnan till könskörtlarna. Som en reaktion på signalerna, producerar könskörtlarna hormoner som stimulerar libido (könsdrift) och växten, funktionen och omvandlingen av hjärnan, benen, musklerna, blodet, huden, håret, brösten och de sexuella organen. Fysisk växt (längd och vikt) accelererar i den första halvan av puberteten och är fullföljd när barnet har utvecklat en vuxen kropp. Puberteten är en process som vanligtvis utspelar sig mellan åldrarna 10 och 16, men dessa åldrar skiljer sig från flicka till flicka. Den större milstolpen i flickors pubertet är menarche, början av menstrutionen, som genomsnittligt sker mellan åldrarna 12 och 13.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Det fanns 2004 enligt UNICEFs beräkningar 2,18 miljarder levande personer under 18 år varav dessa är över 1 miljard flickor.[1] Sedan 1700-talet har förhållandet av födseln mellan flickor och pojkar observerats, och man har kommit fram till att det föds något färre flickor än pojkar (cirka 1050 pojkar/1000 flickor). Trots att den internationella konventionen ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter har slagit fast att "grundläggande utbildning ska vara obligatorisk och gratis för alla" går färre flickor i skola än pojkar (70%:74% och 59%:65%). Ansträngningar från världens alla hörn har gjorts för att få stopp på denna ojämlikhet (till exempel Millenniemålen) och klyftan har minskats sedan 1990.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] The State of the World's Children 2004 - Girls, Education and Development, UNICEF, 2004

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Se även[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]