Flickan vid stenbänken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flickan vid stenbänken
Genre Drama
Skapad av Manus Marianne Ahrne & Bertrand Hurault
Maria Gripe (böcker)
Baserad på Skuggserien av Maria Gripe
Medverkande Anna Björk
Anna Edlund
Musik Elia Cmiral
Antal avsnitt 9
Längd (per avsnitt) ca 30 minuter
Antal säsonger 1
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Moviemakers Nord AB
Sändning
Originalkanal TV2
Originalvisning 14 januari - 11 mars 1989
Externa länkar
IMDb

Flickan vid stenbänken är en svensk dramaserie från 1989 i regi av Marianne Ahrne. Serien är fritt baserad på Maria Gripes böcker Skuggan över stenbänken (1982), ...och de vita skuggorna i skogen (1984) och Skuggornas barn (1986), den utspelar sig åren 1911-1913. I huvudrollerna ses Anna Björk och Anna Edlund. Serien hade premiär den 14 januari 1989TV2[1] och har även visats på SVT 2001.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berta och hennes två syskon lever i en ganska skyddad värld hemma i det stora överklasshuset med mamma och pappa i 1910-talets Sverige. Men så en vinterkväll kommer Carolin in i deras värld, för att tjänstgöra i hushållet som sedan länge styrs med stadig hand av Svea. Carolin kastar om hela deras värld, river upp känslor både av förälskelse och av irritation - den senare känslan är det Svea som står för då hon tycker att man skall veta sin plats.

Men det dröjer inte länge innan Berta förstår att det är något som Carolin döljer. Varför är egentligen Carolin så intresserad av familjens fotoalbum? Vart är det hon smyger om nätterna? Och hur kommer det sig att hon verkar ha en bror i staden som hon aldrig pratar om? Över huvud taget så berättar aldrig Carolin om sin familj, något som tjänsteflickorna familjen tidigare haft alltid brukade göra. Carolin tycker dessutom att hon och Berta skulle ut och tjäna piga tillsammans och de söker en plats på Rosengåva slott som sällskap till ett tvillingpar. Detta blir en sommar Berta sent ska glömma.

Sykonen Arild och Rosilda har aldrig varit utanför slottets murar, deras mor Lydia har tagit sitt liv, deras far Maximiliam har de inte sett sedan de var små. De tas om hand av Amalia, deras gamla barnsköterska och paret Axel och Vera Torsson. Familjen Falck af Stenstierna bär på många sorger, hemligheter och ryktena är många. Rosilda som förlorade talförmågan vid sin mors död förmedlar sig genom anteckningsböcker.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien är bland annat inspelad på Trolleholms slott, norr om Eslöv (som får ikläda sig rollen som Rosengåva slott) samt i Lunds medeltida stadskärna.

Hugget i sten ovanför porten till Rosengåva slott står den fiktiva slottsfamiljens valspråk: "ASTRA REGUNT ORBEM. DIRIGIT ASTRA DEUS." (Stjärnorna styr världen. Men över stjärnorna råder Gud.)

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Serien har givits ut på DVD i Sverige av Atlantic Film.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://smdb.kb.se/catalog/search?q=flickan+vid+stenb%C3%A4nken+typ%3Atv&sort=OLDEST

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]