Flickan vid stenbänken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flickan vid stenbänken
Genre Drama
Skapad av Manus Marianne Ahrne & Bertrand Hurault
Bok Maria Gripe
Baserad på Skuggserien av Maria Gripe
Medverkande Anna Björk
Anna Edlund
Musik Elia Cmiral
Antal avsnitt 9
Längd (per avsnitt) ca 30 min
Antal säsonger 1
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Moviemakers Nord AB
Sändning
Originalkanal SVT
Originalvisning 1989
IMDb

Flickan vid stenbänken är en svensk TV-serie från 1989 i regi av Marianne Ahrne. Serien utspelar sig åren 1911-1912. I huvudrollerna ses Anna Björk och Anna Edlund. Serien har visats på SVT 1989 och 2001.

Serien bygger på Maria Gripes böcker Skuggan över stenbänken (1982), ...och de vita skuggorna i skogen (1984) och Skuggornas barn (1986).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berta och hennes två syskon lever i en ganska skyddad värld hemma i det stora överklasshuset med mamma och pappa i 1910-talets Sverige. Men så en vinterkväll kommer Carolin in i deras värld, för att tjänstgöra i hushållet som sedan länge styrs med stadig hand av Svea. Carolin kastar om hela deras värld, river upp känslor både av förälskelse och av irritation - den senare känslan är det Svea som står för då hon tycker att man skall veta sin plats.

Men det dröjer inte länge innan Berta förstår att det är något som Carolin döljer. Varför är egentligen Carolin så intresserad av familjens fotoalbum? Vart är det hon smyger om nätterna? Och hur kommer det sig att hon verkar ha en bror i staden som hon aldrig pratar om? Över huvud taget så berättar aldrig Carolin om sin familj, något som tjänsteflickorna familjen tidigare haft alltid brukade göra. Carolin tycker dessutom att hon och Berta skulle ut och tjäna piga tillsammans och de söker en plats på Rosengåva slott som sällskap till ett tvillingpar. Detta blir en sommar Berta sent ska glömma.

Sykonen Arild och Rosilda har aldrig varit utanför slottets murar, deras mor Lydia har tagit sitt liv, deras far Maximiliam har de inte sett sedan de var små. De tas om hand av Amalia, deras gamla barnsköterska och paret Axel och Vera Torsson. Familjen Falck af Stenstierna bär på många sorger, hemligheter och ryktena är många. Rosilda som förlorade talförmågan vid sin mors död förmedlar sig genom anteckningsböcker.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Serien har funnits utgiven på DVD i Sverige via Atlantic Film.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]