Fluga (accessoar)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Handknuten fluga i närbild.

Fluga eller mer formellt rosett, är en form av kravatt för män eller pojkar. Som framgår av den ursprungliga benämningen knyts denna herraccessoar just som en rosett, det vill säga som en skoknut; detta sker med en enkel respektive en dubbelvikt tamp på vardera sidan om mittknuten. I handeln säljs även färdigknutna flugor. Bruket av sådana bedöms dock av många som mindre korrekt och stilhistorikern Malin Birch-Jensen har exempelvis skrivit om en "riktig gentleman" att denne "kan knyta både slips och fluga och skulle aldrig drömma om att köpa dem färdigknutna".[1]

I svenska herrekiperingar används i dag ofta benämningen butterfly om riktiga flugor till skillnad från färdigknutna. Butterfly är egentligen dock endast benämningen på en modell av fluga med breda, vidgande ändar. Motsatsen är den med rakare och smalare ändar försedda batwing. Den generella engelska beteckningen för fluga är bow tie. Under 2000-talet har flugan setts som en mer ungdomligare accessoar i utbyte mot kravatt eller scarf.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den moderna flugan liksom slipsen föddes i mitten av 1800-talet, då lägre modeller av skjortkragar än tidigare framtvingade smalare kravatter. Flugliknande kravattarrangemang återfinns dock på bilder ända tillbaka till 1600-talet, då som ett komplement till tidens långa spetskrås.

Flugan hade sin ungefärliga storhetstid under perioden från sekelskiftet 1900 fram till och med 1940-talet med en kortare renässans på 1960-talet. I dag är flugan tämligen ovanlig som vardagsaccessoar men alltjämt obligatorisk till högtidsklädsel såsom frack (vit fluga) och smoking (svart fluga).

Några kända flugbärare[redigera | redigera wikitext]

Eddie Condon.
Louis Farrakhan.
Jarl Hjalmarson.

Verkliga[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva, rollgestalter och liknande[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Malin Birch-Jensen: Manlig fåfänga - en skön historia (1991), sid 235.
  2. ^ Jason Kahler (9 augusti 2017). ”8 Ninja Turtles Supporting Characters Who Ruled (And 7 Who Sucked)” (på engelska). CBR. https://www.cbr.com/ninja-turtles-supporting-characters/. Läst 26 november 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]