Smoking

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dubbelknäppt smoking
Amerikansk smoking, 1888

En aftondräkt eller smoking ([ˈsmoːkiŋ] /småking/, [ˈsməʊkiŋ])[1] är en typ av festdräkt för herrar. Smokingens stilnivå ligger över kostym, men under frack och jackett. Den används som aftonklädsel. Den svenska (liksom bland annat den tyska) benämningen smoking kommer visserligen från engelskans "smoking jacket" (rökrock), men används inte i engelsktalande länder där plagget i stället kallas "dinner jacket" (Storbritannien) eller "tuxedo" (USA). En gemensam benämning i båda dessa länder är "black tie".

Smokingens delar[redigera | redigera wikitext]

  • En svart smokingkavaj med slag av siden. Vanligast är enkelknäppt, men även dubbelknäppt förekommer. Slagen kan vara antingen spetsiga eller (vid enkelknäppt kavaj) av så kallad sjalkragemodell. Vit smokingkavaj får endast användas på sommaren eller på varmare breddgrader. Byxorna är aldrig vita.
  • Svarta byxor med revärer i siden och utan slag.
  • En vit smokingskjorta med plisserat bröst (så kallade stråveck) och cutaway-krage eller snibbkrage. I äldre tid bars ofta stärkt skjorta, då i regel utan plissering men med en randig struktur i tyget till skillnad från frackskjortors rutiga dito. Under 1970-talet var smokingsskjortor stundtals försedda med krås. Till skjortan ska manschettknappar användas. Vissa skjortor saknar fastsydda knappar och till sådana används svarta bröstknappar i silver- eller guldinfattning.
  • Gördel eller svart väst förekommer, men bruket av dessa varierar.
  • Svart fluga som bör vara handknuten.
  • Svarta hängslen.
  • Svarta lackskor eller polerade svarta herrskor av Oxfordtyp. De mer excentriska bär de lika korrekta operapumpsen med liten sidenrosett eller de något informella sidentofflorna med brodyr.

Kavajen har oftast sjalkrage eller spetsiga slag. Trubbiga slag förekommer också, men anses vara felaktigt av många. Historiskt sett har det funnits en viss skillnad i formalitetsgrad mellan sjalslagsmodellen och modellen med spetsiga slag. Detta på grund av att spetsiga slag är hämtat från frackens kavaj medan sjalslagen kommer från rökrocken, vilken är en mindre formell klädsel än fracken. Smokingkavajer med spetsiga slag har ibland knapphål på slagen där en blomma (sk. corsage) kan placeras. Detta förekommer även på kavajer med sjalslag men är inte lika vanligt.

Om kavajen är enkelknäppt är den vanligen försedd med endast en knapp – ibland två, men aldrig tre. Kavajen är oftast utan slitsar men även sidoslitsar förekommer. Kavajens fickor är oftast av passpoaltyp.

Smokingetikett[redigera | redigera wikitext]

Det finns smokingar i andra färger än svart och vit, men de är avsedda att vara artistklädsel snarare än festplagg. Midnattsblå smoking accepteras dock av vissa som alternativ till svart smoking.

Smoking används i hela västvärldenpremiärer, cocktailpartyn, supéer och galor. Smokingen är också vanlig vid formella tillfällen i Nordamerika, där den i allmänhet bärs med väst och svart fluga, även vid bröllop. Eftersom smokingen är ett utpräglat festplagg är det på många håll i Europa otänkbart att bära smoking i kyrkan.

När herrar bär smoking förväntas damer ha "smokingklänning" – en klänning som når ner under knäna men som visar fötterna. Både herrar och damer kan bära mässuniform. En smokingfest är dock ett av få tillfällen när folkdräkt är olämpligt.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Engelsk smoking, 1898

Smokingens namn skvallrar om att den har samband med rökning. Smokingen utvecklades ur den rökrock, "smoking jacket", som de frackklädda herrarna bar vid sina rökpauser för att damerna inte skulle besväras av röklukten därefter. Detta plagg sägs ha introducerats av Edvard VII av Storbritannien. När smokingen först användes i USA är omstritt, men den fick sitt amerikanska namn tuxedo efter klubben Tuxedo Park. Maggördeln hämtades från brittiska Indien efter första världskriget.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: Smoking (tryckår 1979)